Din bucătăria veche românească: Musaca de pătlăgele și Băutură de cidru

0
218

musacaMusaca de pătlăgele și Băutură de cidru sunt două dintre rețetele care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).

Volumul a fost scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, conform Agerpres.

Musaca de pătlăgele
  • pătlăgele vinete
  • untdelemn
  • carne
  • pesmete
  • zahăr
  • sare

Taie pătlăgele în lung sau rotund și sară-le să stea un sfert de oră; apoi prăjește-le într’o tavă cu grăsime, pe ambele părți. Pregătește o tocătură din 1.200 grame de carne rumenită cu puțină grăsime. Presar-o cu pesmete și așează un rând de pătlăgele și unul de carne, apoi toarnă grăsime și zeama de carne pe jumătate. Îndulcește-o cu o bucățică de zahăr, acoper-o să fearbă înăbușit și las-o să scadă potrivit.

Băutură de cidru

Ia orice fel de mere, fărâmă-le și frământă-le într’o copaie (covată), făcându-le un fel de plămădeală; amestec-o cu o cantitate de apă astfel ca să treacă de suprafața plămădelei și las-o trei sau patru zile la soare, ca prin dospeală să devină în ferbere, adică să fermenteze.

După acest timp ia-o de acolo și pune-o în niște saci de pânză, mai rari; pune apoi acei saci sub un teasc de apăsare, astfel ca mustul să se scurgă într’un butoiaș, și lasă-l vre-o două zile astfel.

Mustul ce va curge de acolo va fi de cea dintâiu calitate, sau ravac, iar restul merelor din sac, îi vei mai apăsa din nou, scoțând must de calitatea a doua. Pune-le într’un alt butoiaș, pe care-l vei astupa bine, atât pe cel dintâiu, cât și pe cel de al doilea. După vreo șeapte sau opt luni de ședere, va forma o băutură foarte plăcută. Tot asemenea, se poate prepara această băutură și din pere.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.
V-ar putea interesa, de asemenea, alte articole de la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.