“Murmurul” Pământului, desluşit de oamenii de ştiinţă

0
218
murmurOamenii de ştiinţă au demonstrat, cu ani în urmă, că seismele pot face Pământul să producă o serie de sunete asemănătoare bătăilor de clopot, pentru perioade mai lungi de timp. Cu toate acestea, la sfârşitul anilor 1990, seismilogii au constatat faptul că lumea vibrează la frecvenţe foarte scăzute chiar şi atunci când nu există cutremure. Această activitate  microseismică se produce constant, dar este prea slabă pentru ca oamenii să o poată percepe. Potrivit cercetătorilor, valurile oceanelor sunt vinovate pentru acest tremor misterios, relatează Live Science.

De-a lungul timpului oamenii de ştiinţă au pus pe seama valurilor neobişnuitele sunete pe care le emite Planeta Albastră. Conform acestor teorii vibraţiile sunt generate de valurile de mari dimensiuni ale oceanelor, care se pot extinde şi ajunge până la fundul oceanului.  Acestea pot zdruncina plăcile tectonice ale Pământului în timp ce se rostogolesc pe fundul oceanelor şi  pe platourile continentale subacvatice. Alte idei au sugerat că valurile care se cionesc ar produce acest tremor.

Cu toate acestea, până acum nici o idee nu a sugerat că această gamă de vibraţii sesizată cu ajutorul senzorilor de cutremur. Noul studiu combină aceste două idei într-un model care reprezintă aceste semnale microseismice.

Folosind modele computerizate ale fundului mării, oceanelor şi  vânturilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că ciocnirea valurilor oceanului ar putea genera valuri seismice care au  nevoie de cel mult 13 secunde pentru a produce o mişcare pulsatorie. Când au cercetat valurile mai lente au descoperit că  valurile care se deplasează spre fundul mării  ar putea genera unde seismice cu o frecvenţă de 13 până la 300 de secunde. Cele mai multe dintre aşa numitele zumzete misterioase, provin de la aceste valuri  mai lungi. Se pare că presiunea acestora asupra fundului mării cauzează cele mai multe dintre sunetele asemănătoare bătăilor unui clopot.

Cercetătorul Fabrice Ardhuin, oceanograf la Institutul de Cercetare francez pentru Exploatarea Mării, consideră că o mai bună înţelegere a acestui zumzet ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să realizeze hărţi ale interiorului Pământului mult mai fidele.  Aceste unde seismice pătrund adânc în mantaua planetei  până în miezul Pământului, ceea ce înseamnă că analiza acestor valuri ar putea furniza o imagine mai detaliată a structurii planetei.

Autorii studiului, cercetătorii  Fabrice Ardhuin, Lucia Gualtieri și Eléonore Stutzmann  au adăugat că ar putea exista şi alte surse de activitate microseismică. De exemplu valurile care călătoresc de-a lungul ţârmurilor, de-a lungul munţilor subacvatici şi crestelor oceanului ar putea genera, la rândul lor, unde seismice.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here