A murit regizorul Lucian Pintilie

0
104
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Lucian Pintilie

Regizorul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a murit, miercuri seară, la Spitalul Elias din Capitală, informează Mediafax.

Printre creațiile reprezentative ale lui Lucian Pintilie se numără „Reconstituirea”, „Balanța”, „De ce trag clopotele, Mitică?”. A montat și piese de teatru, cea mai cunoscută fiind „Revizorul”, piesă interzisă de comuniști.

După scandalul interzicerii piesei “Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul “Salonul nr. 6”, după nuvela omonimă a lui Cehov.

După 1990, a revenit în ţară şi a realizat o serie de filme, proiecte mai vechi, pe care nu le dusese la bun sfârşit din pricina intervenţiei cenzurii.

Toate sunt coproducţii româno-franceze precum “Balanţa” (1992), adaptarea romanului omonim al lui Ion Băieşu; a doua ecranizare după un alt film, “Mere roşii”, în regia lui Alexandru Tatos; “O vară de neuitat” (1994), adaptare a nuvelei “Salata” din romanul fluviu “Cronică de familie”, de Petru Dumitriu; “Prea târziu” (1996), scenariul de Răzvan Popescu;  “Terminus Paradis” (1998); “După-amiaza unui torţionar” (2000); “Niki Ardelean, colonel în rezervă” (titlul francez: “Niki et Flo”), scenariul şi dialogurile Răzvan Rădulescu sau “Tertium non datur” (2006); un scurt metraj realizat prin adaptarea nuvelei lui Vasile Voiculescu; “Capul de zimbru”.

Lucian Pintilie a fost omagiat în iulie 2008, la Varşovia, printr-o secţiune de autor, în cadrul Festivalului internaţional de film “Vara Filmelor”. Astfel, în cadrul festivalului, a fost prezentat un portret artistic “Lucian Pintilie”, iar timp de o săptămână, la cinematograful de artă “Luna” din centrul Varşoviei, au fost prezentate majoritatea peliculelor regizorului: “Duminică la ora 6”, “Reconstituirea”, “De ce trag clopotele, Mitică”, “Balanţa”, “O vară de neuitat”, “Prea târziu”, “Terminus Paradis”, “După-amiaza unui torţionar” şi “Tertium non datur”.

În 2003, Editura Humanitas i-a publicat cartea autobiografică „Bricabrac“, declarată „Cea mai bună carte străină“ de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

Ana Grama

Jurnal Spiritual