Murele – secrete din pădurea ta!

mureMurele de pădure sau murul sălbatic cum i se mai spune în popor, poartă denumirea științifică de „Rubus Fruticos”. Pe lângă faptul că aceste fructe dulci-acrisoare sunt extraordinar de gustoase, au, de asemenea, beneficii nebănuite asupra sănătăţii tale.

Descoperiri științifice recente arată că aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer.

Ce conţin murele?

Aceste fructe conţin tanin, acizi organici, vitamina C şi flavonoide.

Taninul este un compus vegetal complex care poate să precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile. El se regăseşte în plante şi previne anumite afecţiuni virotice sau bacteriene, dar şi apariţia anumitor tumori.

Pe de altă parte, acizii organici sunt responsabili de creşterea poftei de mâncare (aviz celor care doresc să slăbească), şi sunt capabili să maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismului nostru, cum ar fi: neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, reacţiile imunologice şi facilitarea absorbţiei fierului în tubul digestiv. Flavonoidele merg mana în mână cu vitaminele,iar în multe țări dezvoltate precum SUA, este recomandat consumul zilnic a 150-200 grame de mure.

Cum și ce folosim de la mur?

Este mai puțin cunoscut faptul că , atât fructele, frunzele, cât  chiar şi tulpinile au efecte bune asupra sănătăţii organismului uman.

Frunzele pot să contribuie la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor şi stomatitelor; pot de asemenea să amelioreze simptomele diabetului şi a hemoroizilor, dar şi ale leucoreei. Se pot folosi frunzele şi tulpinile sau rădăcinile sub formă de ceai, care va avea efect, rol de tonic excepţional.Tulpinile și frunzele trebuiesc mai întâi uscate, şi apoi se poate prepara un ceai după următoarea reţeta: la o linguriţă de frunze uscate, se adăugă o cană de apă fiartă, se acoperă şi se lăsă aşa timp de 15 minute. Atunci când ceaiul va avea un gust acrişor spre amărui, vai avea compoziţia perfectă.

Fructele conţin salicil, care este aceeaşi subtanță activă regăsită în aspirină şi care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenţă sporită în cazul persoanelor care nu au o toleranţă ridicată la aspirină. În plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific şi care sunt nişte antioxidanţi grozavi, alături de vitaminele E şi C şi de acidul elagic care se găsesc și ele în mure.

Bolile de inimă pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesele de îmbătrânire vor tinde să fie încetinite. Cercetările arată că, în ce priveşte bolile psihice, consumul regulat de murepoate să contribuie la ameliorarea acestor boli.

Și mai mult de atât, murele conţin pectină şi alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sănătăţii sistemului digestiv. Chiar dacă vitamina C ar putea să provoace  poftă de mâncare, fibrele vor ţine obezitatea la distanţă.

Amigdalitele sau simplele dureri în gât, răguşelile, constipaţia sau menstruaţia prelungită şi chiar infecţiile urinare pot să fie și ele ameliorate cu ajutorul acestor fructe: 3 pumni de mure consumate cu un sfert de oră înainte de masă pot să fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a ţine aceste afecţiuni la distanţă. O altă recomandare constă în realizarea următorului amestec, care trebuie ţinut într-un borcan închis timp de 40 de zile: jumătate de pahar de mure proaspăt culese şi un pahar şi jumătate de miere. Se pot consuma minim 4 şi maxim 6 linguriţe din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie în starea naturală.

Murele sunt de asemenea remineralizante şi astringente, antireumatice şi hipotensive, şi pot să amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.

Aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer, cum ar fi cel de sân, stomac sau colon, în principal datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formării substanţelor cancerigene în organism. După studii efectuate în acest sens, neoplasmele orale şi alte tumori maligne orale pot fi reduse cu un procent de aproximativ 44%.

Reţetă de spumă de mure:

200 ml de frişcă bătută se amestecă împreună cu 1 cană de mure, 90 de grame de zahăr pudră, jumătate de linguriţă de coniac şi jumătate de lingurință de esenţă de vanilie. Folosiți un mixer electric pentru a omogeniza totul şi apoi puneți spuma la frigider pentru 30 de minute.

Mod de preparare:

Ceaiul din frunze de mur se recomandă în tratamentul diareic sau sub formă de gargară, în gingivite. În obezitate se foloseşte împreună cu păpădie, pătlagina, pelin, coada-şoricelului, afin.
Infuzie
Cinci linguri de frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se filtrează.O lingură de frunze de mur se opăresc cu jumătate de cană de apă, după care se lasă la răcit. Două linguriţe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se beau 2 ceaiuri pe zi. Pentru uz extern: cantitatea de plantă se dublează.
Pentru consum:Cu 15 minute înainte de fiecare masă, se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 linguriţe de miere.
Jumătate de pahar de mure proaspete se combină cu un pahar şi jumătate de miere lichidă şi se amestecă bine, după care se lasa să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă ca atare sau filtrat, patru-şase linguriţe pe zi.
O lingură de frunze de mur, una de frunze de afin şi o linguriţă de fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineaţă, în jumătate de litru de apă. Dimineaţa se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se aşteaptă să se răcească. La sfârşit, se combină cele două licori, obţinându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană, din oră în oră.
Se mai poate lua din două în două ore, o jumătate de linguriţă de frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuţit de mure uscate.
Cataplasma
Fructele de mur trebuie lăsate la macerat câteva zile şi apoi folosite pentru a pune aceste comprese pe zonele cu probleme.
Germoderivatul este substanţa obţinută în urma macerării.

Poftă bună și sănătate!

Sursa: doctor.info

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here