Munţii de gheaţă de 3.500 metri de pe Pluto și ”inima” planetei| FOTO

0
491

4500NASA a anunțat că rezultatele obţinute de la sonda spaţială New Horizons sunt uimitoare şi depăşesc cele mai înalte aşteptări. Într-o imagine ce înfăţişează o zonă ecuatorială a planetei pitice Pluto poate fi observată o zonă muntoasă cu vârfuri de peste 3.500 de metri deasupra suprafeţei îngheţate. În plus, o nouă imagine a satelitului Charon dezvăluie existența un relief variat și o surprinzătoare lipsă a craterelor.

Conform specialiștilor, munții de pe Pluto au început să se formeze probabil în urmă cu cel mult 100 de milioane de ani, fiind foarte tineri prin comparație cu vârsta sistemului solar — 4,6 miliarde de ani. În plus, procesul de formare a acestor munți ar putea să fie încă în derulare, conform lui Jeff Moore, de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Moffet Field, California, liderul echipei care se ocupă de analiza geologică și geofizică a imaginilor obținute de New Horizons.

Una din cele mai tinere suprafeţe

“Aceasta este una din cele mai tinere suprafeţe pe care le vom vedea vreodată în sistemul solar”, susţine Jeff Moore. Modul de formare a acestui lanț muntos este încă necunoscut. Spre deosebire de lunile înghețate ale planetelor gazoase din sistemul nostru solar, Pluto nu este încălzit de interacțiunile gravitaționale cu astfel de planete gigantice.

pluto-gheataq

“Acest lucru ne poate face să reevaluăm cauzele posibile ale activităților geologice de pe aceste luni înghețate”, conform lui John Spencer, de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, membru al echipei de geologi coordonate de Jeff Moore.

Munți din apă înghețată?

Acești munți sunt formați probabil din apă înghețată. Deși suprafața acestui planetoid este acoperită în mare parte din gheață de metan și azot, aceste substanțe înghețate nu sunt suficient de dure pentru a ridica munți. Cel mai probabil apa înghețată a creat aceste vârfuri muntoase. „La temperaturile de pe Pluto (între—243 și—218 grade Celsius) apa înghețată are consistența rocilor”, a explicat unul din membrii echipei, Bill McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.

pluto-gheata01_1

New Horizons a ieşit de pe orbita lui Pluto şi explorează în prezent profunzimile Centurii Kuiper, o regiune aflată la limita exerioară a Sistemului Solar, dincolo de planeta Neptun. În acea regiune se află câteva mii de corpuri cereşti asemănătoare lui Pluto, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că reprezintă „rămăşiţe” ale etapei iniţiale de formare a Sistemului Solar, care a avut loc în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Pluto ”cu inima deschisă”

Cercetătorii nu ştiu deocamdată felul în care pe Pluto s-au format munţi atât de înalţi – cel mai înalt având altitudinea de aproape 3.350 de metri, fiind aproape la fel de înalt ca Munţii Stâncoşi Canadieni.

pluto3

Pe lângă relieful spectaculos al lui Pluto, se observă şi ”inima” planetei, formaţiunea care a devenit viral pe internet, unii spunând că Pluto ne-a aşteptat ”cu inima deschisă”

Misiune fără precedent

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

792515-pluton-charon-hydra

New Horizons a petrecut peste opt ore pe orbita lui Pluto după trecerea momentului în care s-a aflat la cea mai mică distanţă de planeta pitică, pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia şi realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectată de Charon, cel mai mare dintre sateliţii săi naturali.

Ana Grama 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.