Mundaneum din Belgia, Mons, Hainaut

0
78

Mundaneum din Belgia, Mons, Hainaut.
Mundaneum a fost, ca să zicem doar atât, un proiect ambiţios. A fost iniţiat în 1910, de către avocatul belgian Paul Otlet şi Henri La Fontaine, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cu scopul de-a compila toată cunoaşterea omenirii pe cartonaşe de 7×12 cm.

Colecţia urma să fie piesa cea mai importantă a unui „oraş mondial” gândit de Le Corbusier, un centru ul cunoaşterii care să inspire lumea cu bibliotecile, muzeele şi universităţile sale.

Pentru a rezolva sarcina istovitoare de aranjare a fişelor într-un compendiu coerent al istoriei universale, Otlet a dezvoltat un sistem pe care l-a botezat „clasificare universală decimală”. În următorii zeci de ani, o echipă tot mai numeroasă de oameni a creat şi a catalogat peste 12 milioane de fişe care sintetizau conţinutul cărţilor şi periodicelor.

După asamblarea acestei comori de cunoaştere, Otlet a deschis un program de cercetare, contra cost. Întrebările — cam 1 500 pe an — soseau prin telegraf sau prin poştă.

Până în 1934, sistemul pe bază de fişe a devenit foarte dificil de manevrat, astfel încât Otlet a sperat că va putea trece la un alt sistem: o memorie mecanică accesibilă printr-o reţea globală compusă din ceea ce el numea „telescoape electrice”. Spre deznădejdea lui, guvernul belgian nu s-a arătat prea entuziasmat de idee.

Cu ameninţarea celui de-al Doilea Război Mondial la orizont şi alte priorităţi mai stringente, Mundaneum s-a mutat într-o clădire mai mică, încheindu-şi în cele din urmă activitatea după câţiva ani de instabilitate financiară.

Lovitura finală s-a produs în timpul invaziei naziste a Belgiei, când soldaţii au distrus mii de cutii cu fişe şi au atârnat simbolurile celui de-al Treilea Reich pe pereţi.
Otlet a murit în 1944, iar Mundaneum-ul şi Oraşul Universal au rămas doar nişte amintiri. În zilele noastre, datorită viziunii sale despre o reţea interconectată de documente accesibile global, care anticipa internetul, este considerat unul dintre pionierii informaticii.

Ce a mai rămas din Mundaneum — cărţi, afişe, documente ale planurilor şi sertare cu fişele originale — se găseşte astăzi expus la Muzeul Mundaneum în Mons.

76, strada Nimy, Mons. Mundaneum este situat la 15 minute de mers pe jos de la gara Mons.
N 50.457674 E 3.955428
Mundaneum, cu cele 12 milioane de fişe din carton conţinând diverse informaţii, este varianta internetului la începutul secolului XX.

V-ar mai putea intersa și aceste articole.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here