Muncitori versus lideri

0
91

51MJY1D4kWL SY366 BO1 204 203 200

,,Muncitori versus lideri”

Atunci când le spunem oamenilor să-și facă datoria, avem muncitori. Când avem încredere în oameni pentru a face treaba, avem lideri. Pentru a deveni lider, trebuie să trecem printr-o tranziție. Unii trec prin acest proces într-un mod rapid iar alţii,  trec într-un mod încet. Și, din păcate, unii nu trec prin el deloc.

manager vs lider
manager vs lider

Când suntem juniori, singura noastră slujbă este să fim buni în slujba noastră. Când suntem juniori, companiile noastre ne vor oferi o mulțime de cursuri – cum să folosim software-ul, cum să vindem, cum să facem o prezentare – astfel încât să fim buni la locul de muncă. Unii chiar obțin diplome avansate, astfel încât aceștia să poată fi și mai buni la locul de muncă.

Și dacă suntem buni la locul de muncă, compania ne va promova.

Și dacă suntem cu adevărat buni în slujba noastră, în cele din urmă suntem promovați într-o poziție în care devenim responsabili pentru oamenii care fac treaba pe care o făceam. Dar foarte puține companii ne învață cum să facem asta. Foarte puține companii ne învață cum să ,,conducă”.

Este ca și cum ai pune pe cineva la mașină și ai nevoie de rezultate fără să le arăți cum funcționează mașina.

Din acest motiv, noi obținem manageri și nu lideri în cadrul companiilor. Deoarece persoana care a promovat într-adevăr știe cum să facă treaba mai bine decât noi. . .  Bineînțeles că ne vor spune cum ar trebui să facem lucrurile.

Ne conduc pentru că nimeni nu i-a învățat cum să ne conducă.

Aceasta este una dintre cele mai grele lecții de învățat atunci când suntem promovați într-o poziție de conducere – că nu mai suntem responsabili pentru a ne îndeplini misiunea, acum suntem responsabili pentru cei care fac această treabă. Nu există un CEO pe planetă care să fie responsabil pentru client. Directorii generali sunt responsabili pentru persoanele responsabile de client.

Conducerea este o muncă grea.

Nu munca grea de a face treaba – este munca grea de a învăța să renunțe. Este munca grea de a instrui oamenii, de a crede în oameni și de a avea încredere în oameni.

Leadership-ul este o activitate umană.

Și, spre deosebire de locul de muncă, conducerea durează mai mult decât se întâmplă în timpul unei zilei de lucru.

 

Extras din cartea Together is Better, A little bock of inspiration, de Simon Sinek.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here