Un imigrant ungar care trăia la Londra, David Gestetner, a inventat primul multiplicator, în 1888.
In 1881, Thomas Edison inventase prima matriţă de copiat, mimeograful.
Dar multiplicata Gestetner proiectat pentru şabloanele lui dactilografiate a reprezentat îmbunătăţire semnificativă a dispozitivului lui Edison. Funcţiona principiul unei foi cerate fixate de un tambur rotativ cu manivelă. Scris de mână, un desen sau o hartă puteau fi transferate pe hârtia cerată cu un fel de peniţă. Pe liniile de-a lungul cărora peniţa răzuia ceara, cerneai putea trece printr-o membrană pe foile de hârtie de multiplicat. Ȋn acest fel se putea scrie o listă cu instrucţiuni pentru angajaţi; trecând-o prin copiator, se obţineau mai multe exemplare care puteau fi înmânat oamenilor.
Faptul că aceste şabloane puteau fi dactilografiate a deschis posibilitatea copierii de întregi documente. Era o metodă foarte uşoară-ieftină – de producere a sute de exemplare după un şablon.
Inovaţia multiplicatorului Gestetner a înlesnit enorm comunicarea în fabrici, birouri şcoli şi universităţi.
Profesorilor le-a devenit mai uşor să îşi producă propriile materiale didactice, ceea ce a încurajat creativitatea în defavoarea dependenţei de manuale.
O altă consecinţă a fost generarea de mai multe documente administrative si mărirea volumului de hârtii cu care are de-a face oricine locul de muncă în secolul al XX-lea. Multiplicatorul Gestetner este dintre acele invenţii grozave, dar mult subestimate şi subapreciate, care au transformat cultura modernă. A fost într-o mare măsură înlocuit de copiatoarele cu alcool, care au permis utilizarea mai multor culori, de fotocopiator. Dar este încă în uz – şi este ieftin.
“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden
Jurnal Spiritual