Ce boli tratează mugurii plantelor? – Gemoterapia

0
365

mugurii gemoterapiaCe boli tratează mugurii plantelor? – Gemoterapia

„Nu e nimic în lume mai scump decât sănătatea și nimic mai frumos ca omul sănătos și la trup și la suflet. Că degeaba ești sănătos ca un taur, dacă umbli toată ziua bosumflat și nu te bucuri de viață de parcă ai avea bătături pe suflet”, spunea, pe bună dreptate, marele Amza Pellea. O simplă indispoziție de moment sau lipsa poftei de viață, prelungită pe mai multe zile, răceala sau afecțiunile mai serioase, care au nevoie de tratamente de durată, toate necesită atenție și preocupare, pentru toate avem nevoie să ne iubim pe noi înșine. Și, odată sănătos, vindecat de bolile trupului, trebuie să avem grijă de cele ale sufletului pentru a evita formarea „bătăturilor” care ne vor împiedica constant să ne bucurăm și să savurăm viața.

Gemoterapia

Gemoterapia este o ramură a fitoterapiei care se ocupă cu tratarea maladiilor cu ajutorul mugurilor de plante. Ea utilizează țesuturile embrionare ale plantelor în scopul detoxifierii celulare și al refacerii funcționalității lor optime. Țesuturile embrionare pe care le folosește gemoterapia sunt: mugurii, rădăcinile secundare, seva, mlădițele, scoarța etc..

Ce boli tratează mugurii de brad? – Remedii terapeutice

Anemie, bronșită, tuse

Pentru aceste afecțiuni putem folosi un macerat din muguri de brad și miere, preparat astfel: Se pun straturi alternative de muguri și miere într-un borcan. Se pune recipientul într-un loc răcoros timp de 4-6 săptămâni. După această perioadă se filtrează. Se depozitează în sticluțe brune. În caz de anemie se iau 2-3 lingurițe pe zi. În cazuri de bronșită și tuse cronică se iau între 6 și 10 lingurițe pe zi.

Antiinflamator și fortifiant în stări febră, tuse și alte boli pulmonare

Sirop din muguri de brad: Un kilogram de muguri uscați se fierb în 2 litri de apă pentru 15-20 de minute. Se pun la răcit și se strecoară. La fiecare litru de lichid se adaugă 900 g de zahăr. Se pun pe foc din nou și se dau în clocot.

Citiți și Plante cu efecte antibiotice – MĂTREAȚA-BRADULUI.

mugurii de brad

Se păstrează la frigider în sticluțe închise ermetic. Se iau câte 4-6 lingurițe pe zi. Acest sirop are și proprietăți mineralizante și vitaminizante și poate fi consumat și cu apă.

Pentru împrospătarea respirației și dezinfectarea cavității bucale, mestecați înainte de masă 4-5 muguri de brad. Acești muguri pot fi folosiți pentru inhalații, ei ajutând la desfundarea căilor respiratorii și activarea circulației. Siropul este indicat în anorexie și nevralgii.

Ce boli tratează mugurii de plop? – Remedii terapeutice

Reumatism, cistită, afecțiuni renale, spondilită anchilozantă

Pentru aceste afecțiuni puteți prepara o infuzie din muguri de plop zdrobiți – 1 linguriță la 250 ml de apă. Cura se urmează 10 zile și se beau 3 căni pe zi.

Boli de piele și răni

Pentru aceste probleme se aplică extern o infuzie de muguri de plop, care are rol dezinfectant și cicatrizant. Ceaiul se prepară din 20 g de muguri la 1 litru de apă fierbinte.

Ce boli tratează mugurii de pin? – Preparate terapeutice

Obezitate

Mugurii de pin au o aromă puternică și conțin rășini care inhibă foamea. Mestecând 2-3 muguri înainte de masă, pofta de mâncare va fi substanțial diminuată. Acești muguri sunt un remediu bun și pentru migrenă.

mugurii de pin

Reumatism articular

Siropul de muguri de pin are, printre altele, rol antiinflamator, diuretic și depurativ. El se prepară la fel ca acela din muguri de brad, prezentat în rețeta de mai sus. Pentru articulații se utilizează maceratul glicerinic de muguri de pin.

Maceratul de muguri de salcie este recomandat în caz de insomnie sau tulburări psihice. Mugurii de măslin reglează colesterolul (luați 30-50 de picături pe zi de extract, timp de 3 luni). Mugurii de castan sunt vasoprotectori, fiind indicați în cazuri de varice, hemoroizi, fragilitate capilară. Extractul de muguri de frasin este utilizat în afecțiuni hepatobiliare (se urmează o cură de 3 luni, cu 30 de picături pe zi). Unguentul din muguri de nuc tratează alopecia și mătreața. Infuzia din muguri de alun are efect antisclerotic și se utilizează ca adjuvant în astm, hepatită, emfizem.

Unguent din muguri de nuc împotriva mătreții și alopeciei

Se încinge o jumătate de kilogram de untură într-o tigaie și se adaugă un pumn de muguri proaspeți de nuc. Se lasă 30 de minute pe foc, amestecând continuu. Se acoperă și se lasă la răcit. Se depozitează în recipiente de porțelan și se aplică seara pe păr.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și NUCUL – Îmbunătățește activitatea cerebrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here