Din bucătăria veche românească: „Mucenici” și „Puiul fript în usturoi”

0
223

MuceniciSă ne încântăm papilele gustative cu două rețete tradiționale – Mucenici și Pui fript în usturoi!

Mucenici și Puiul fript în usturoi, ambele rețete au fost publicate în „Carte de bucătărie – 1501 feluri de mâncări” (1935).

Prefața cărții a fost scrisă de Constantin Bacalbașa, potrivit Agerpres.

Mucenici 

Ia făină, plămădește și frământă aluatul cu apă până se face tare ca aluatul de pâine, apoi lasă-l să se dospească. Să iei apoi o bucată dintr ‘însul, împletești și faci covrigi pe care îi pui la coptor. De altă parte se face un sirop cu zahăr și cu apă de flori sau vanilie, iar alături se pisează nuci, zahăr și scorțișoară. Toate acestea să se amestece. Când covrigii s-au copt îi scoți din coptor, cu o pană îi ungi cu sirop, apoi îi tăvălești în praful de nuci, zahăr și scorțișoară.

Puiul fript în usturoi 

Multe sunt mâncările delicioase făcute cu pui de găină, dar puiul pregătit așa cum îl vom da aici, este o mâncare ce iese din ordinar. Iei un puiu mai mare și cărnos bine și destul de gras. Se sărează și se piperează și pe dinăuntru și pe din afară. Înăuntru îi pui și vreo 3-4 căței de usturoi curățați.
Apoi îl împănezi cu bucățele subțiri de slănină, îl așezi într’o cratiță. Torni deasupra câteva linguri de zeamă de carne care să nu se urce mai mult decât până la un sfert al puiului.

Să fiarbă domol și acoperit cam 15 minute. După aceea așezi pe pui bucățele de unt și bagi la coptor descoperit. În timpul cât se coace îl stropești mereu cu zeamă din cratiță. Când e gata scoți puiul pe farfurie, strivești 4-5 căței de usturoi, amesteci în sos bine și torni peste pui. Se servește cu cartofi prăjiți.

Pentru mai multe rețete delicioase accesați rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.