Străin în România: Cum vă aşteptaţi să vorbească lumea de bine, când voi vorbiţi România de rău?

0
277

Mru Patel Mru Patel este om de afaceri, absolvent de Cibernetică la Brighton University, cunoscut în România ca autor de succes, om de afaceri, coach, trainer şi expert în dezvoltare personală. Are afaceri în domeniul imobiliar, social media şi Internet, welness şi branding.

Este indian la origine şi s-a născut în urmă cu 53 de ani, în Kenya, în acelaşi sat în care s-a născut şi tatăl lui Barack Obama. Bunicii săi au emigrat în Africa la sfârşitul anilor 1800, odată cu zecile de mii de muncitori din India Britanică. Ei erau aduşi atunci pentru construirea căilor ferate de la Mombasa către Kisumu.

S-au stabilit acolo ca oameni de business, aşa cum au făcut cei mai mulţi dintre comercianţii indieni. Acestia au văzut o oportunitate economică în dezvoltarea ulterioară a Kenyei.

După studiile făcute în Marea Britanie, Mru Patel a lucrat, printre altele, pentru Siemens, IBM, Sun Microsystems şi EMC. Prima sa afacere a început-o la 23 de ani, în 1985.

Pentru prima dată am venit în România în urmă cu 10 ani.

Îmi petrecusem opt luni cercetând care sunt ţările cu cea mai rapidă creştere economică, iar România era printre primele locuri. Am lansat un fond de investiţii şi am decis să mă mut din Marea Britanie în România. Acum fac naveta între Bucureşti şi Dubai”, povesteşte Mru Patel pentru Ziare.com.

Decizia de a se muta în România a venit după ce a observat că romanii au tendinţa de a începe o afacere fără să aibă o strategie bine pusă la punct. Ştiind, din experienţă, că orice afacere poate avea succes cu un plan potrivit, a început să ofere consultanta pentru oamenii de afaceri romani. A fost numai începutul, activităţile sale diversificându-se odată cu trecerea vremii.

„M-am născut şi am crescut în Kenya; am trăit în Marea Britanie timp de 30 de ani; am călătorit prin lume şi am lucrat în multe ţări. Pot să spun cu mâna pe inimă că România mi-a oferit echilibru”, spune Mru Patel.

L-am întrebat pe Mru Patel dacă a existat un şoc cultural în prima perioadă, dar a răspuns negativ.

„Am descoperit că există multe similarităţi între cultura românească şi cea indiana, ceea ce a fost o surpriză plăcută. M-a uimit însă că romanii nu îşi apreciază ţară la fel de mult cum o fac eu, de exemplu, şi pleacă să câştige bani mai mulţi în alte ţări”, spune autorul.

Când vine vorba despre lucurile care l-au surprins în România, Mru Patel vorbeşte despre faptul că romanii şi indienii respectă aceleaşi valori familiale şi religioase. „Romanii sunt în general muncitori. Ei au nevoie de o mână fermă la conducere şi întotdeauna motivele de socializare sunt binevenite”, afirma autorul.

Ceea ce l-a surprins însă cel mai mult a fost viaţa de noapte a românilor. „Viaţa de noapte a fost, de departe, cel mai mare şoc pe care l-am avut aici. În mod clar nu sunt multe locuri în lume cu o viaţă de noapte atât de animată precum cea din Bucureşti”, mai spune indianul.

În România îi plac oamenii, oportunităţile, viaţa socială bogată, peisajele, munţii, arhitectură, aerul curat din afara oraşelor, dar şi climă, în afară perioadelor de iarnă.

Când vine vorba despre ce nu-i place, în general este vorba despre modul în care autorităţile reacţionează la diferite probleme.

„Nu-mi plac deloc birocraţia, modul în care proiectele de infrastructură se dezvoltă, adică mai deloc; faptul că problema rromilor nu este pusă corect şi nici nu există programe sociale de integrare. Apoi, mulţi romani spun că ştiu tot, dar nu fac nimic”, precizează indianul.

După 10 ani trăiţi în România, Mru Patel a învăţat că nu trebuie să aibă încredere prea uşor în oameni.

„Am învăţat, în cel mai dur mod, că nu trebuie să am încredere prea mare în oameni. Multă lume spune că ştie să facă o grămadă de lucruri, dar când vine vorba să realizeze ceva în mod profesionist, lucrurile se schimbă. Nu este cazul majorităţii, am întâlnit şi profesionişti corecţi în România”, a adăugat Mru Patel.

L-am întrebat şi care crede că este cauza imaginii negative a României în străinătate, iar răspunsul a fost cel mai amplu.

„Este un subiect care mă pasionează. Cred că sunt multe cauzele şi în primul rând cred că Guvernul şi toţi cetăţenii României ar trebui să-şi asume responsabilitatea. Am auzit mulţi romani vorbind urât despre ţara lor sau despre poporul lor. Cum vă aşteptaţi să vorbească lumea de bine, când voi vorbiţi România de rău?

România chiar are nevoie de publicitate în străinătate; are nevoie ca lumea să afle despre frumuseţile sale, despre farmecul romanilor şi despre oportunităţile economice. Şi mai e ceva. Dacă ne uităm la statistici, aproximativ 3 la sută din populaţia ţării este formată din infractori, care dau o imagine negativă României.

E ca şi cum ai zice că toţi britanicii sunt beţivi, dacă sunt câţiva care se îmbată şi fac scandal după un meci de fotbal. Nu este adevărat. Stereotipurile ar trebui respinse”, mai spune indianul.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.