Invenții care au schimbat lumea – Motorul Diesel

0
224

Rudolf DieselVisul lui Rudolf Diesel a fost să creeze un motor care să-i elibereze pe oamenii obişnuiţi de corvoada manevrării maşinilor care existau în multe fabrici la mijlocul secolului al XlX-lea. Era animat mai curând de dorinţa de a ajuta, decât de a face bani de pe urma invenţiei.

În mod neobişnuit, motorul diesel s-a născut aşadar dintr-un impuls filantropic, nu economic.

Diesel s-a născut la Paris din părinţi germani; când a izbucnit Războiul Franco-Prusac, el şi familia lui au fost deportaţi la Londra, ca străini indezirabili. S-a dus în Germania pentru a urma studii tehnice şi apoi a revenit la Paris. S-a ocupat de proiectarea unui motor mai puternic şi mai eficient decât motoarele pe benzină aflate atunci în uz. O caracteristică a motoarelor existente pe benzină pe care o găsea ineficientă era aprinderea externă a benzinei. A îmbunătăţit-o prin aprinderea amestecului de aer şi combustibil intern, în cilindrul antrenor. Sub compresie, temperatura amestecului creştea până la punctul la care se aprindea spontan; nu mai era nevoie de un mecanism extern pentru aprinderea lui.

Primul test experimental a fost dezastruos. Motorul a explodat şi aproape că l-a omorât pe Diesel.

O îmbunătăţire semnificativă adusă de motorul lui Diesel constã în folosirea unui combustibil ieftin. La început, Diesel se gândise la praful de cărbune sau grăsime animală. Mai târziu, insa, s-a hotărât să folosească ţiţei brut ieftin, care a devenit cunoscut sub denumirea de motorină sau diesel. În plus, motorul era mai ieftin de reparat, avea nevoie de un timp de încălzire mai mic şi funcţiona fără apă, spre deosebire de motorul cu aburi al Revoluţiei Industriale.

Diesel şi-a brevetat primul motor reuşit în 1892, cu toate că în acea fază nu era pregătit cu adevărat pentru scoaterea pe piaţă. Dar nu a trecut multă vreme şi motorul diesel şi-a găsit întrebuinţări în locuri  în care erau necesare surse de mare putere. Mai târziu avea să fie pus pe tractoare, camioane, autobuze, locomotive şi submarine.

Motorul Diesel corespunde intenţiilor creatorului său, fiind o maşină  economică şi relativ ieftină, mai eficientă decât un motor pe benzină. Are însă şi câteva probleme serioase – este destul de zgomotos şi poluant.

În persoana lui Diesel s-au combinat în mod ciudat strălucita inventivitate şi lipsa spiritului practic. A făcut munţi de bani cu invenţia lui, dar era veşnic în impas financiar din cauză că nu era în stare să-şi administreze banii. În timp a devenit din ce în ce mai deprimat de perspectiva războiului în Europa. In acest război motoarele lui aveau să joace un rol important. În 1943, cu un an înainte de izbucnirea războiului, în timp ce traversa Canalul Mânecii cu un feribot de noapte, a dispărut, căzând probabil în valuri.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here