Ce îi motivează pe oameni?

0
678
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

MotivaţiaContribuţia semnificativă. Oamenii vor să intre într-un grup sau să urmeze o cauză care va avea un impact durabil. Ei simt nevoia să vadă că ceea ce fac nu este un efort zadarnic, ci contribuţia lor este cu adevărat importantă. Oamenii trebuie să vadă valoarea a ceea ce fac. Motivaţia nu se naşte din activitate pur şi simplu, ci din dorinţa de a ajunge la rezultatul final.

Participarea la atingerea ţelului.

Oamenii sprijină ceea ce creează. Participarea la procesul de materializare a ţelului îi motivează pe oameni şi îi face să se simtă necesari. Lor le place sentimentul că sunt importanţi. Când sunt implicaţi de la bun început, interesul lor creşte faţă de afacerea respectivă. Este a lor şi o apără. Satisfacţia lucrului împlinit se clădeşte văzând cum încet-încet ţelurile se transformă în realitate şi ajutând la prefigurarea viitorului. Participarea la atingerea ţelului întăreşte spiritul de echipă, ridică moralul şi îi ajută pe toţi să simtă că au un rol important.

Insatisfacţia pozitivă. 

Cineva a spus că “insatisfacţia” este definiţia de un cuvânt pentru “motivaţia”. Oamenii nemul­ţumiţi sunt oameni cu un înalt grad de motivaţie, pentru că ei văd necesitatea unei schimbări imediate. Ei ştiu că ceva nu este în regulă şi adesea ştiu şi ce trebuie făcut. Insatisfacţia poate stimula schimbarea sau poate duce la apariţia unei atmosfere critice. Poate duce la apatie sau poate pune energiile în mişcare. Cheia este dirijarea acestei energii către o schimbare eficientă.

Recunoaşterea.

Oamenii vor să fie remarcaţi. Ei vor să li se recunoască realizările personale şi să fie apreciaţi pentru contribuţia lor De multe ori recunoaşterea este un alt mod de a aduce mulţumiri. O realizare personală îl motivează pe cel căruia îi aparţine.

Motivaţia este şi mai mare atunci când cineva observă realizarea şi îi apreciază valoarea. Recunoaşterea este o cale de a da semnificaţie existenţei unei persoane.
Aşteptări clare.

Oamenii sunt motivaţi atunci când ştiu ex­act ce urmează să facă şi au convingerea că pot face acel lucru cu succes. Nimeni nu vrea să se aventureze să îndeplinească o sarcină care este vagă sau să preia o slujbă cu o descriere nesigură. Motivaţia apare în cazul unei activităţi ale cărei scopuri, aşteptări şi responsabilităţi sunt clar înţelese. Atunci când dai cuiva o responsabilitate, investeşte neapărat persoana respectivă şi cu autoritatea necesară realizării acelei sarcini. Oamenii acţionează mai bine atunci când deţin controlul asupra muncii şi timpului lor.

Ce demotivează oamenii?

Unele scheme de comportament pot fi demobilizatoare. Uneori ne comportăm astfel fără să ne dăm seama de influenţa negativă pe care purtarea noastră o are asupra celorlalţi. Iată cum putem evita comportamentele demobilizatoare.

Nu minimaliza valoarea nimănui.

Critica în public şi întreruperea conversaţiei, chiar şi în glumă, pot avea darul să rănească. Trebuie să fim atenţi şi sensibili. Dusă la extrem, deprecierea cuiva poate distruge stima şi încrederea în sine a unei persoane. Dacă trebuie neapărat să critici, nu uita că este nevoie de nouă remarci pozitive pentru a contracara efectul unvd comentariu negativ.

Nu manipula pe nimeni.

Nimănui nu-i place să fie manevrat sau să se profite de el. Manipularea, indiferent cât ar fi de nesemnificativă, dărâmă zidurile încrederii în orice relaţie. Câştigăm mai mult dacă suntem cinstiţi şi transparenţi decât dacă suntem şireţi şi abili. Formează oamenii prin afirmare şi laudă şi ei vor fi motivaţi şi loiali. Ţine minte că dacă dăruieşti, vei fi răsplătit.

Nu fi insensibil.

Fă din oameni prioritatea ta numărul unu. Oamenii sunt cea mai mare resursă de care dispui; de aceea, rezervă-ţi timp pentru a-i cunoaşte şi a te preocupa de ei. Aceasta înseamnă să fii preocupat de altceva sau grăbit. Vorbeşte mai puţin şi cultivă arta de a asculta efectiv. Renunţă să te mai gândeşti care va fi următoarea replică pe care trebuie să o dai şi încearcă să auzi nu numai ceea ce spun, dar şi ceea ce simt. Interesul tău, chiar şi faţă de amănunte, va demonstra sensibilitatea ta.

Nu descuraja progresul personal.

Progresul este un factor al motivaţiei, aşa că încurajează-ţi personalul să se dezvolte. Oferă-le ocazia să încerce lucruri noi şi să capete noi abilităţi. Nu trebuie să ne simţim ameninţaţi de realizările celorlalţi, ci să le încurajăm reuşitele. Permite oamenilor tăi să reuşească, dar şi să dea greş. Clădeşte acel spirit de echipă, al cărui motto este: “De progresele tale beneficiem cu toţii”.

”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here