„Mormântul Domnului”, obicei unic la Căpâlna de Sebeș, în Vinerea Mare

0
175

Mormântul DomnuluiExistă la Căpâlna, un sat din Munții Sebeșului, județul Alba, obiceiul ca în Vinerea Mare, după Sfântul Maslu, care are loc începând cu ora 13.00, să se pregătească în biserică Mormântul Domnului. In fața acestuia se va cânta Prohodul Domnului seara, la Denie, de la ora 18.00.

La această sărbătoare tradițională pentru parohie participă locuitorii din tot satul, marea majoritate îmbrăcați în costume populare. Preotul Petre Mircea Ioan spune că obiceiul, ce reprezintă ritualul înmormântării lui Hristos, s-a moștenit din moși-strămoși, relateză Agerpres.

Ce este deosebit e faptul că Sfântul Epitaf care are imprimat pe el Mormântul Mântuitorului nu se pune pe o masă, ci se introduce, împachetat, într-un sicriu cam de un metru lungime. Prohodul se cântă în fața acestui sicriu. Inconjurarea bisericii se face tot cu el, fiind purtat de patru flăcăi, între 14 și 24 de ani, necăsătoriți, a explicat Gheorghe Sbuchea, fost brigadier de pădure, acum cântăreț la biserica din Căpâlna.

După ce se înconjoară biserica, sicriul este suspendat la intrarea în biserică, între ușorii de la ușa pronausului; enoriașii trec pe sub el atingându-l cu capul. În tot acest timp, se interpretează de cântăreții bisericii niște cântece speciale, cele trei stări, interpretate pe „glas bătrânesc, tradițional”.

După ce a trecut toată lumea „pe sub Domnul”, sicriul este adus de cei patru flăcăi în biserică în fața iconostasului, după care este deschis, iar preotul ia din el Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză veche de 150 de ani, îl înalță cu scena pictată înspre credincioși, făcând semnul crucii cu el; apoi îl așează pe o masă, unde va fi sărutat de credincioși după încheierea Prohodului.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.