Morcovii n-au fost portocalii de la început, ci mov

0
1758

purple-carrotAproape toate speciile de morcovi cultivaţi au fost, până în secolul al XVII-lea, de culoare mov, nicidecum portocalie cum ar putea crede omul modern. 

Culoarea morcovilor de astăzi a apărut treptat, prin mutaţii accidentale de alb şi galben. Ele au fost combinate apoi de agricultori pentru a obţine diferite variaţii. Pigmentul care dă culoarea mov se numeşte antocianină, scrie Rador.

Morcovii portocalii au fost obţinuţi prin combinarea de soiuri sălbatice cu soiurile albe şi galbene, în special de către olandezi. Motivul pentru care portocaliul era atât de popular în Olanda se crede că avea legătură cu emblema Casei de Orania şi cu lupta pentru independenţă a ţării.

Motivul real pentru care morcovii portocalii au devenit populari a fost totuşi gustul lor delicios. Acesta este mult mai dulce decât cel al soiurilor mov.

Un alt criteriu important a fost unul economic. Mărimea plantei, în cazul morcovilor portocalii, permitea obţinerea unei recolte mult mai mari pe aceeaşi suprafață de pământ.

652x450_110512-4-lucruri-interesante-despre-morcovi

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.