Morcov – 25 de motive să-l consumi mai des

0
288

morcov

Morcov (Daucus carota) – Motive să-l consumi mai des.

Despre morcov, numai de bine! De la copil la adult, crud sau gătit, în suc sau în salată, apreciem morcovul pentru că ne simțim bine când și după ce îl consumăm. Cercetătorii ne recomandă să nu curățăm rădăcina, ci doar să o spălăm bine, pentru a nu risipi substanțele benefice, însă eu mă îndoiesc că fiecare gospodină procedează astfel. Mărturisesc că eu sunt una dintre cele care folosesc aparatul de decojit, abia apoi îi spăl… O să prezint în continuare mai multe argumente pentru a consuma morcovul, cu toate că nu mă îndoiesc că dvs. știți deja cât este de benefic pentru sănătate.

Morcov – Prezentarea plantei și substanțe bioactive

Morcovul este o plantă bienală, cu flori mici și albe, rădăcină groasă și portocalie, fructe cu țepi mici, cu forme ovoide sau elipsoidale. În terapie se folosesc toate părțile plantei: rădăcină, frunze, semințe, inflorescențe. Substanțele din componența morcovului sunt: apă (80%), protide, hidrați de carbon, ulei volatil, aspargină, daucarină, coloranți naturali (caroten), lecitină, fitoncide, fermenți, vitaminele A, B1, B2, C, K, niacin și săruri minerale (sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, sulf, brom). Aceste substanțe sunt necesare organismului, sunt nutritive și au valoare energetică crescută.

Citiți și Spanacul – Previne cancerul și îmbunătățește vederea.

Proprietăți și acțiuni terapeutice

Morcovul, consumat zilnic, acționează pozitiv în afecțiuni digestive, mai ales în cazuri de catar gastrointestinal, gastrită hiperacidă, ulcer gastroduodenal (chiar și în cel cu hemoragie), enterocolită, colibaciloză. Este un aliment indicat pentru dieta sugarilor deoarece reglează tranzitul intestinal. Nu uita să dai un morcov crud celui mic atunci când încep să-i crească dinții. Este benefic atât în diaree, cât și în constipație.

Morcovul are proprietăți:

 1. bactericide
 2. anticancerigene
 3. antioxidante
 4. tonice
 5. antianemice
 6. remineralizante
 7. vitaminizante
 8. antialergice
 9. digestive
 10. antidiareice
 11. laxative
 12. fluidifiante biliar
 13. antiinflamatorii
 14. diuretice
 15. galactogoge
 16. coleretice
 17. colagoge
 18. antiparazitare
 19. antiinfecțioase
 20. regenerante
 21. depurative
 22. cicatrizante
 23. analgezice
 24. antihemoragice
 25. energizante

Este recomandat în tratarea afecțiunilor hepatice, mai ales în icter. Are proprietăți coleretice și colagoge și ajută la regenerarea parenchimului hepatic. Combate tenia. Prin efectul său diuretic, morcovul dublează volumul de urină și elimină acidul uric, ceea ce-l recomandă în litiază urică, reumatism, gută, artrită. Accelerează procesul de dezvoltare și creștere la copii, vitaminizează organismul și mărește rezistența la infecții. Este bun în avitaminoză și în anemie. Este o legumă indicată pentru mamele care alăptează, favorizând lactația și crescând cantitatea de lapte (galactogog).

Morcovul este indicat și în tratarea afecțiunilor respiratorii, ca bronșitele (cronice) și astmul. Mărește acuitatea vizuală, previne îmbătrânirea prematură, formarea ridurilor, împrospătează pielea și combate apariția petelor pigmentare. Este un bun depurativ, eliminând rapid și masiv toxinele din corp (de consumat în dermatoze). Este recomandat în diabet, cercetări recente arătând efectul său hipoglicemiant. Are acțiune vasodilatatoare la nivel coronarian. Reprezintă un factor important în menținerea sănătății danturii și gingiilor. Combate sterilitatea, reglează ciclul menstrual, ajută glandele endocrine. Extern, are rol cicatrizant în răni, eczeme, arsuri, degerături, furuncule, abcese.

Remedii cu morcov

Folosiți cataplasmele cu morcovi rași și puțin ulei de măsline pentru arsuri și inflamații cutanate. Pentru colita de putrefacție, consumați salată de morcov ras cu o jumătate de oră înainte de masă, timp de 2 săptămâni, iar 6 luni nu mâncați carne.

Sucul de morcov se bea imediat după preparare pentru ca substanțele bioactive să nu-și piardă eficiența în contact cu aerul. Pentru afecțiuni respiratorii și digestive, consumați 100 ml dimineața.

Hrana pentru bebeluși se prepară astfel: fierbeți o jumătate de oră 500 g morcovi rași sau tăiați cubulețe, pasați și completați cu apă fiartă până la 1 litru.

Infuzia de frunze de morcovi este utilă în caz de hemoroizi, iar decoctul din frunze stimulează creșterea părului, întărind firul. Frunzele au efecte astringente în afte, stomatite (se folosește decoctul pentru gargarisme). Cu decoct din frunze se pot face băi locale sau se pun comprese pentru degerături.

Infuzia din semințe de morcov (1 linguriță la 250 ml de apă) se folosește ca aperitiv, diuretic, analgezic. Fructele conțin ulei eteric, care le conferă proprietăți carminative, galactogoge, vermifuge.

Puteți folosi morcovul ras și în măști cosmetice. Se aplică masca pe față, apoi se clătește cu lapte. Pentru tenul uscat sau foarte ridat se folosește o mască din morcov ras și smântână, iar contra celulitei se aplică suc de morcov.

Deși face parte de multă vreme din alimentația noastră, morcovul a fost mai întâi utilizat ca plantă medicinală și mai târziu ca plantă alimentară, după cum nota Pliniu cel Bătrân. Legumă foarte apreciată și folosită, morcovul este obiectul studiilor și cercetărilor, în urma cărora i se descoperă noi și importante valențe terapeutice. Este un aliment-medicament complex din toate punctele de vedere, care nu trebuie să ne lipsească din meniu.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Bănuței sau părăluțe – Plante decorative și medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here