Monument al naturii: Podul Natural de la Grohot

Podul Natural de la Grohot- rezervatie naturala

0
747

Podul natural de la Grohot – rezervatie naturala

Podul natural de la Grohot -Așa cum v-am obișnuit, vom așterne în paginile Jurnalului Spiritual o mică descriere a unui important monument al naturii din țara noastră. Este vorba despre Podului Natural de la Grohot, acea rezervație naturală de tip geologic. Este situată pe valea Uibăreștilor, în satul Grohot, comuna Bulzeștii de Sus, la aproximativ 15 km de Țebea, județul Hunedoara.

Podul natural de la Grohot
Podul natural de la Grohot

Aici se gasesc o varietate de plante si mai ales liliacul salbatic

Potrivit Agerpress,com, această rezervație naturală de tip geologic conservă podul propriu-zis și vegetația dezvoltată pe substrat calcaros cu numeroase elemente specifice zonei mediteraneene.

Pe calcarul din zonă se pot găsi o varietate de plante, dintre care, odată cu apariția primăverii intră în scenă liliacul sălbatic.

Zona este protejată pentru conservarea elementelor naturale specifice (podul natural propriu zis). La care se adaugă și vegetația dezvoltată pe substrat calcaros cu numeroase elemente specifice zonei submediteraneene.

Pestera

Potrivit unor informații geologice, aici ar fi existat, inițial, o peșteră. Din care a mai rămas doar podul natural, săpat de ape. Dincolo de ipotezele științifice, priveliștea oferită de natură este impresionantă.

Această zonă spectaculoasă pare a fi o șa imensă. A cărei legende s-ar spune că ar fi aparținut în trecut uriașilor care păzeau minele de aur din apropiere ale dacilor.

Întinzându-se pe o suprafață de un hectar, podul are o lungime de 20 metri, o lățime de 12 metri și este acoperit cu numeroși arbori.

Podul natural de la Grohot
Podul natural de la Grohot

Turiștii pot admira abrupturi desfășurate în întreaga lor splendoare

Piscuri ascuțite, ravene în rocă sau grohotișuri mobile. În partea din amonte a Podului, tunelul subteran este mai larg. Apele ocupând întreaga albie doar la viituri, iar în cea din aval lărgimea galeriei nu depășește cinci metri.

Sursele ne informează că podul natural de la Grohot a rămas întipărit în istorie ca fiind unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Hunedoara. Fiindcă în țara noastră mai există o singură formațiune asemănătoare,o rezervatie  în comuna Ponoarele din județul Mehedinți.

Circuitul Cheilor

Întreaga zonă este inclusă într-un circuit turistic, intitulat Circuitul Cheilor după cum urmează: Țebea – Bulzeștii de Jos – Podul Grohotului  – Cheile Uibăreștilor  – Cheile Ribicioarei – Ribița -Țebea. În ciuda faptului că nu este amenajată touristic, această zonă constituie un spațiu perfect pentru amatorii de drumeții în locuri sălbatice.

Podul natural de la Grohot
Podul natural de la Grohot

Priveliștea in aceasta rezervatie este impresionantă în lunile mai-octombrie, iar pasionații de ciclism, moticiclism cross sau enduro apreciază traseul plin de serpentine, cu urcușuri și coborâșuri. Accesul se face din nordul județului Hunedoara, pe drumul din comuna Baia de Criș spre Bulzeștii de Jos, notează www.motociclism.ro.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.