Mons, de astăzi Capitală Europeană a Culturii 

0
209
mons-european-capital-of-culture-visitmons-gregory-mathotOraşul Mons, aflat în sudul Belgiei, va fi de sâmbătă, timp de un an, Capitală Europeană a Culturii. Până la sfârşitul anului sunt programate circa 300 de evenimente culturale, printre care o mare expoziţie “Van Gogh” (de duminică până în 17 mai), care prezintă cu ajutorul a 70 de opere şederea de doi ani a pictorului la Mons şi în Borinage, vechi bazin minier şi siderurgic de la marginea oraşului, relatează vineri AFP.

“Este revenirea în ţara noastră a marelui geniu care a început să deseneze aici”. El a venit ca predicator pentru comunitatea minieră săracă, a explicat comisarul general al Mons-2015, Yves Vasseur, relatează Agerpres.

“Se va vedea că în desenele lui Van Gogh există deja întreaga sa sensibilitate şi ataşamentul faţă de clasa muncitoare”, a adaugat oficialul.

În oraşul francofon de 100. 000 de locuitori, situat strategic în centrul unui triunghi Paris-Amsterdam-Londra, vor fi inaugurate cinci muzee, un centru de congrese şi două săli de spectacole. Sâmbătă seară sunt aşteptate peste 100. 000 de persoane în centrul istoric pentru a asista la ceremonia de deschidere. La eveniment va fi prezent şi regele Philippe.

Oraş universitar devenit centru administrativ şi de servicii, oraşul Mons deţine un excepţional patrimoniu arhitectural, recunoscut de UNESCO.

El a mizat la începutul anilor 2000 pe cultură, turism şi tehnologii noi pentru ‘a reînvia din punct de vedere social şi economic’, arată Yves Vasseur. Aici au venit în ultimii ani giganţii americani Google, Microsoft şi IBM, favorizând apariţia de mici întreprinderi bazate pe inovaţie.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii atribuit de Uniunea Europeană oraşului wallon, alături de Pilsen (Cehia), are ca scop trezirea acestei ‘frumoase adormite’, adaugă Vasseur. Acesta aminteste că Lille, oraş aflat la 75 de kilometri, s-a metamorfozat când a avut acest statut, în 2004. Şi oraşul Liverpool, cu un trecut industrial comparabil cu cel din Mons, a înregistrat acelaşi succes în 2008.

Autorităţile din Mons spun că fiecare euro investit – din totalul de circa 70 de milioane – va aduce cinci economiei locale.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here