Momente de referință din istoria universală – „ Revoluţia” după Copernic

0
165
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

„Pământul se roteşte în jurul axei sale şi nu cerul se învârteşte în jurul Pământului. Nu Soarele este cel care se roteşte în jurul Pământului, ci Pământul efectuează o mişcare de revoluţie în jurul Soarelui. Pământul este doar una dintre planetele care se rotesc în jurul Soarelui.”

Acestea au fost cele trei propoziţii esenţiale din cartea „De revolutionibus orbium coelestium” care năruiau concepţia despre lume a lui Ptolomeu, care considera că Pământul se află în mijlocul Universului.

Aceste constatări ale lui Copernic au stat la baza concepţiei cosmice moderne. Autorul a fost mai târziu canonicul Frauenburgului în Prusia de Est: Nicolaus Copernicus sau în limba germană Niklas Koppernigk, s-a născut în anul 1473, în Thorn, şi a murit în luna mai a anului 1573, la Frauenburg.

Ca astronom, Copernic a desăvârşit şi a împlinit ideile întrezărite mai devreme de savantul Regiomontanus.

Această nouă învăţătură îndrăzneaţă s-a bucurat mult timp de protecţia Bisericii Catolice întrucât cartea scrisă de Copernic i-a fost dedicată papei. Însă, după Conciliul de la Trento asupra Contrareformei, s-a întărit un curent împotriva lucrării scrise de Copernic, care a fost la 1616, în contextul agitaţiilor socio-politice, trecută la indexul lucrărilor interzise, alături de învăţăturile greşite ale lui Galileo Galilei („…iar Pământul totuşi se roteşte…”).

De abia în anul 1757, adică 150 de ani mai târziu, a fost reabilitat Copernic, pe când teoria acestuia „Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti” fundamenta deja concepţia cosmică a lumii moderne.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila