Momente de referință din istoria universală – Papa Inocenţiu al III-lea aprobă Ordinul lui Francisc de Assisi

0
256
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

sfantul-francisc-de-assisiFrancisc de Assisi se numără printre personalităţile cele mai marcante din instoria bisericii. Credincioşii nu numai că îl venerează, ci îl iubesc toţi: catolicii, protestanţii, ortodocşii, evreii, liber cugetătorii şi ateii.

(Sfântul Francisc de Assisi. Frescă din bazilica San Francesco, Assisi)

Dragostea lui Francisc de Assisi pentru semeni, pentru animale şi natură, dezarmant de sinceră şi simplă, reflectă un mod de gândire, o atitudine necesară şi astăzi, la 800 de la naşterea sa.

El se trăgea dintr o familie foarte bună, fiind fiul unui înstărit negustor de ţesături. În anul 1206 Francisc a renunţat la straiele sale scumpe, pe care le-a aruncat la picioarele tatălui său, iar apoi şi-a adunat în jurul său câţiva adepţi, alături de care şi-a dus traiul printre oamenii sărmani.

El a fost primul şi singurul care a ţinut predici atât în faţa oamenilor, cât şi a animalelor, mergând chiar mai departe atunci când a declarat că toate formele de viaţă şi fenomenele din natură, de la oameni şi până la forţele naturii, se înrudesce ca fraţii şi surorile.

Un asemenea mod de gândire, care nu face discriminare între fratele Bernard, sora Clara şi fratele lup, sora rândunică, fratele foc şi sora apă, ne aduce aminte de concepţia mai modernă despre planeta Pământ, care poate fi distrusă dacă oamenii nu trăiesc în pace şi în armonie cu natura.

saint-francis-jpeg-photo1

În anul 1210 papa Inocenţiu al III-lea a aprobat regulile ordinului „fraţilor săraci”, cum se autointitulau franciscanii. În anul 1212 s-a înfiinţat şi ordinul „surorilor sărace” prin iniţiativa nobilei Clara de Assisi.

Francisc de Assisi, care nu fusese niciodată hirotonit preot, a cedat conducerea Ordinului în 1220 unui călugăr şi s-a retras în singurătate. El a fost sanctificat în 1228, la doi ani de la trecerea sa la cele veşnice.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila