Momente de referință din istoria universală – Încoronarea lui Frederic al III-lea ca rege german

0
170

În ziua de 17 iunie a anului 1442 s-au adunat multe personalităţi laice şi spirituale din întregul regat, precum şi mulţi musafiri în biserica Karnburg din Aachen, pentru a asista la încoronarea aceluia care va făuri în viitor ca rege german destinul ţării germane.

Frede­ric al III-lea, născut pe 21 septembrie 1414, la Innsbruck, a urmat după moartea tatălui său (1424) la conducerea sub tutelă asupra Stiriei, Carinthiei şi Crainei.

După moartea regelui Albrecht al II-lea în 1440, a fost ales rege, a venit în regat abia în 1442 şi a fost încoronat în acea zi de 17 iu­nie. Chiar de la începutul domniei sale, s-a debarasat, în 1445, de Conciliul de la Basel pentru a fi pe placul papei Eugen, obţinând astfel încorona­rea ca împărat (care a avut loc la Roma în 1452), precum şi plata a 220.000 de ducaţi promişi.

De asemenea, Frederic s-a implicat în diferite războa­ie nefavorabile. Pentru a-i în­genunchea pe elveţieni, acesta a chemat în regat mercenarii francezi, care au devastat ţinuturile germane de ambele părţi ale Rinului, în timp ce Frederic pierdea, în 1450, pentru totdeauna stăpânirea asupra Elveţiei.

Ţinuturile austriece au fost urgisite de războaiele conduse de Frede­ric împreună cu fratele său Albrecht şi printr-o invazie a regentului maghiar Iancu de Hunedoara, care dorea să-l smulgă pe tânărul rege Vladi­slav din mâinile tutorilor săi.

După ani întregi de lupte şi răscoale ale populaţiei aus­triece, Frederic a reuşit, în sfârşit, să stăpânească Austria după moartea lui Albrecht. În 1477, prin căsătoria fiicei lui Carol Temerarul, Maria, cu fiul său Maximilian, a reuşit să întemeieze o putere mon­dială.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila