Momente de referință din istoria universală – Henric al III-lea stăpâneşte Papalitatea

0
127

c79015a227b446e15f181d145a9ed4a7_XLÎntre anii 1044 şi 1046, instituţia şi demnitatea Papalităţii au suferit o cădere nemaiîntâlnită de-a lungul istoriei. Sfântul Scaun decăzuse la un nivel de obiect comercial, care era adjudecat de cel care oferea un preţ mai mare.

La conciliul de la Sutri, împăratul Henric al III-lea a pus capăt scandalului din Roma: papa Grigore al Vl-lea şi cei doi papi rivali, Benedict al IX-lea şi Silvestru al III-lea, au fost depuşi. Apoi a fost ridicat la rangul de urmaş al Sfântului Petru episcopul saxon Suidger, care a devenit papa Clement al II-lea.

Cronicarul german Hermann von Reichenau scria: „Cetăţenii Romei l-au alungat pe papa Benedict, care era acuzat de multe lucruri, înscăunându-l în locul său pe un anume Silvestru. Dar pe acesta l-a excomunicat şi apoi l-a alungat Benedict cu ajutorul unora, făcându-şi revenierea pe scaunul pontifical. Pe urmă, Benedict, din lăcomie, a lăsat scaunul său altuia – lucru care contravenea Dreptului Canonic (1046). În perioada aceea împăratul german făcea pregătiri să vină în Italia. După ce şi-a adunat oştile, el a convocat un conciliu la Pavia. De acolo el s-a dus la Piacenza, unde a venit la el Graţian, cel pe care romanii l-au pus papă (Grigore al VI-lea) după plecarea predecesorului său. Totul a mers bine, iar împăratul l-a primit cu onoruri.

Înainte de Crăciun, împăratul a convocat un alt conciliu în apropiere de Roma, la Sutri, unde  s-a vorbit cu atenţie despre situaţia papilor care se tot schimbau. Papa Grigore al VI-lea a fost găsit vinovat, iar împăratul Henric i-a luat acestuia toiagul papal. Apoi el l-a ales să fie papă, cu aprobarea tuturor celor de faţă, pe episcopul Suidger, care păstorea biserica din Bamberg de şase ani, deşi acesta era nehotărât să devină întâi-stătătorul Bisericii romane.

Apoi, în sfânta seară de Ajun al Crăciunului, alaiul a intrat în Roma (1047). Acest Suidger, saxon din naştere, a fost consacrat în Sfântul Scaun apostolic chiar în ziua Naşterii Domnului, el devenind al 151-lea papă, cu numele de Clement al II-lea. Chiar acesta l-a încoronat în aceeaşi zi pe Henric al III-lca împărat, dându-i binecuvântarea”.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here