Momente de referință din istoria universală – Francisc Xaveriu, misionar în Asia de Est

0
150
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

După ce a descoperit Columb drumul pe mare către Ameri­ca (1492), iar Vasco da Gama drumul spre India (1498), atenţia Europei din punct de vedere economic se îndreaptă peste Ocean.

Activitatea mi­sionară a început să meargă alături de acţiunea coloniză­rii, a fost dusă de mulţi clerici ca bună credinţă şi ca având cele mai bune intenţii însă a fost privită de a lungul istoriei ca fiind un suport al influen­ţelor politice, pe care naţiuni­le coloniste doreau să le obţi­nă în acele zone.

Iezuitul spa­niol Francisc Xaveriu (1506- 1552), la 1662 fiind beatifi­cat, a călătorit la dorinţa rege­lui portughez la Goa, punctul de plecare a colonizării Indiilor, unde a clădit un post de misiune, prin care organiza botezuri în masă, propovă­duind populaţiei băştinaşe mesajul creştin cât şi a noilor stăpânitori.

Această practică a fost deza­probată superficial de înteme­ietorul Ordinului, Ignatiu de Loyola.

Din 1549 până în 1551, Fran­cise a călătorit spre Japonia. Datorită abordării diplomati­ce şi abile a stabilimentelor budiste, a mănăstirilor şi a pe­lerinilor, precum şi prin câşti­garea ajutorului din partea lo­calnicilor, iezuiţii au reuşit să înfiinţeze o biserică japoneză (în 1587 iar în 1640 a fost desfiinţată).

Neobositul misionar a murit la 1552, de inaniţie pe insula Sancian lângă Hong Kong, în apropierea tărâmului chine­zesc, pe care îl alesese ca fi­ind următorul său aşezământ de acţiune.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila