Momente de referință din istoria universală – Dieta imperială de la Mainz

0
170

barbarossa5

Împăratul Frederic I Barbarossa se afla la apogeul puterii sale în momentul convocării dietei imperiale de la Mainz, la 19 mai 1184.

Adunarea s-a ţinut în cinstea fiilor împăratului, Henric – succesorul la tronul imperial – şi Frederic, cu ocazia primirii acestora în rândul cavalerilor. O relatare a vremii descrie amănunţit atmosfera evenimentului, însă cifrele oferite trebuie privite cu circumspecţie:

„Din pricina mulţimii de oameni care s-a adunat pentru momentul de sărbătoare, împăratul a poruncit să fie înălţate corturile sale şi ale oaspeţilor pe câmpia de lângă oraşul Mainz, pe malul drept al Rinului. Corturile contelui de Hennegau le-au întrecut la număr şi la frumuseţe pe toate celelalte ale oaspeţilor de seamă.

Din întregul imperiu, de la nord de Alpi, au sosit aici atâţia prinţi, arhiepiscopi, episcopi, abaţi, duci, conţi, oameni aleşi şi alaiurile lor, încât o socoteală de încredere vorbeşte despre şaptezeci de mii de cavaleri aflaţi de față.

În lunea Rusaliilor au fost făcuţi cavaleri Henric, regele romanilor, şi Frederic, duce de Suabia. Această onoare le-a dat ocazie celor doi, dar şi prinţilor şi multor nobili, să ofere cavalerilor, oamenilor crucii, artiştilor şi interpreţilor daruri scumpe: cai, straie alese, aur şi argint. Prinţii nu au făcut aceasta doar pentru a-l onora pe împărat şi pe fiii acestuia, ci ei au făcut daniile mărinimoase şi pentru a-şi face nume şi faimă”.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila