Momente de referință din istoria universală – Cosimo de Medici aduce înflorirea culturală în Florenţa

0
241

Familia de Medici creşte în decursul secolului al XIII-lea în Florenţa, ajungând să aibă o importanţă foarte mare.

Imense bogăţii se adunau în vistieriile casei bancare, înmulţite prin veniturile obţinute din aşezările comerciale din toată lumea. Această bogăţie îi constrânge pe Medici să se implice politic pentru a-şi dezvolta influenta.

În contrast cu alţi patricieni din oraş, aceştia îşi căutau tovarăşi de alianţă printre negustorii şi meşteşugarii din oraş. Aurul din scrinul lor cu comori nu juca nici cel mai mic rol în câştigarea de noi prieteni.

Gruparea de Medici a devenit atât de puternică, încât conducătorului acesteia, Cosimo Medici cel Bătrân (13891464), i-a fost acordată, în anul 1421, cea mai mare demnitate din oraş, funcţia de Gonfaloniere.

Cosimo era un bărbat energic de douăzeci şi trei de ani atunci când i-a fost încredinţată responsabilitatea pentru soarta influentului oraş-stat. Din experienţa sa cunoştea toate dedesubturile politice, intrigile, invidia şi ura adversarilor.

Conducătorul grupării duşmane făcea parte din vechiul neam nobil Albizzi. Acesta a reuşit să-i dea jos pe Medici de pe soclu, să-i pună sub acuzare şi să-i condamne la moartea. Doar prin mită au reuşit să obţină aprobarea pentru exil.

La niciun an după aceea Albizzi erau răsturnaţi, iar Cosimo este adus cu triumf de poporul său în oraşul natal. Acesta înlătură în scurt timp proasta administrare a bugetului de stat şi ridică nivelul de trai din oraş prin sprijinirea industriei şi a comerţului, în special cu celelalte oraşe-stat italiene.

Cosimo, care era din 1434 un patrician fără titlu nobiliar conducător al oraşului florentin, dispunea ca bancher de mijloace atât de importante, astfel încât, în 1452, putea să împiedice un atac al Veneţiei împreună cu Napoli împotriva Florenţei fără nici cea mai mică vărsare de sânge, doar prin blocarea de creditare.

Gonfaloniere a fost cel mai important mecena al umaniştilor şi artiştilor epocii sale. În anul 1444 a întemeiat celebra Laurenziana, prima bibliotecă publică din Europa, şi sub influenţa învăţaţilor greci care activau în Italia, Plethon, în 1459 Academia Plethonică, pe care o conducea Marsilio Ficino, traducătorul latin al lui Platon şi Plotin.

Cei mai importanţi umanişti se regăseau aici. Florenţa devine sub Cosimo cel mai important oraş cultural din lume. Pe piatra funerară a lui Cosimo de Medici a fost gravat titlul de onoare care i-a fost acordat „Pater Patriae” (Părintele Patriei).

„1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila