Molière „A trăi fără a iubi nu înseamnă propriu-zis a trăi.”

0
274
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

MolièreJean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière  a fost un cunoscut dramaturg și regizor francez din perioada secolului al XVII-lea, care s-a născut în Paris pe 15 ianuarie 1622.

În piesele, sale a analizat mai multe aspecte ale societății contemporane lui; el a pătruns în caracteristicile esențiale ale diferitelor tipuri de oameni. El a devenit cunoscut lumii întregi  datorită unor opere literare precum L’École des femmes, Tartuffe ou l’Imposteur , George Dandin și Le Misanthrope, în care a criticat ipocrizia și a  oferit profunzime caracterelor comice.

Fiul lui Jean Poquelin, negustor de mobilă și „tapițer al regelui”,  și al Mariei, a vut privilegiul de a studia la cele mai bune școli, pentru a urma o carieră în drept. Mama sa era o persoană religioasă. Ea a murit când cel ce avea să fie cunoscut lumii ca Molière, avea doar zece ani.

Jean Baptiste și-a primit educația timpurie la prestigiosul Colegiu de Clermont, o școală iezuită. Se pare că a devenit în scurt timp, un bun vorbitor de latină și greacă.

Deși a început să studieze dreptul și a obținut o diplomă în jurul anilor 1641-1642, acesta, împreună cu alți trei oameni,  printre care și Madeleine Bejart, a fondat  fondat compania teatrală sau trupa L’Illustre Théâtre, potrivit discoverfrance.net/. În această perioadă, el a adoptat și pseudonimul Molière.

În 1645, compania de teatru falimentează. Molière, după ce își petrece câteva săptămâni în închisoare, plecă într-o călătorie în partea de sud și sud-vest a Franței. În timpul acestui turneu, care a durat aprovimativ doisprezece ani, artistul și-a pefecționat abilitățile de actor, regizor și dramaturg.

În anul 1658 trupa revine la Paris si joacă pentru Regele Soare, Ludovic al XIV,  tragedia Nicomède și comedia Le docteur amoureux. Molière și colegii săi obțin titulatura de furnizori oficiali de divertisment la curtea regelui. Tot în această perioadă, Molière se împrietenește cu fratele regelui, care îl va ajuta în carieră.

În 1662 Molière se căsătorește cu actrița Armande Bejart, în vârstă de nouăsprezece ani.

Cu aceasta va avea avea o fiică, Esprit Madeleine, trei ani mai târziu. Conform legendelor urbane, cochetă și capriciaosă, aceasta va fi o sursă de inspirație pentru personajul Célimène din Mizantropul.

În perioada următoare, Molière, își continuă cariera ca actor pentru mai bine de zece ani, înainte de se apleca spre dramaturgie. Prima sa piesă, Les Précieuses ridicules, a fostprezentată la Teatrul  Petit Bourbon, din Paris pe 18 noiembrie 1659. Aceasta s-a dodedit a fi un real succes. Comedie de  moravuri, piesa  este o  parodie a înaltei societăți franceze în care două domnișoare, conduse de dorința de a-și depăși condiția, cad în ridicol.

În 1661, a avut loc premiera Dom Garcie de Navarre ou le Prince jaloux. Aceasta s-a dovedit a fi un eșec. Cu toate astea dramaturgul  lansează pe 22 decembrie 1662 pisea L’Ecole des femmes. Ea a avut mult mai mult succes decât precedenta, iar reputația lui Moliere a început să înflorească

Versiunea în trei acte a operei Tartuffe a  avut premiera în 1664.

Aceasta i-a adus și mai multă notorietate, dar a fost cenzurată de către Biserica Romano-Catolică

Chiar și după ce Molière a devenit un dramaturg de succes și destul de bogat grație abilităților sale, el a continuat să joace roluri în propriile sale piese. În timp ce juca în, poate cea mai celebră piesă a sa, Le Malade imaginaire, actorul s-a prăbușit pe scenă în timpul celei de a patra reprezentații a piesei, pe 17 februarie 1673. La câteva ore după acest eveniment, actorul și dramaturgul Jean-Baptiste Poquelin, suferind de tuberculoză, s-a stins din viață. Patru zile mai târziu, în noaptea din 21 februarie, el a fost îngropat în Cimitirul Saint Joseph. Conform legilor vremii, actorii nu puteau fi îngropați pe locuri sfinte, la cererea soței sale. Regele Ludovic al XIV-lea, a acceptat, insa, oficializarea funeraliilor pe timpul nopții.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here