Mituri istorice. Povești pe care lumea le crede reale, dar care nu au avut loc niciodată

0
693

bonaparte_74758100Se spune, pe bună dreptate, că istoria este scrisă de învingători, dar de multe ori unele istorioare se perpetuează în timp fără a cuprinde nicio fărâmă de adevăr și sunt crezute ca atare.

CNN trece în revistă o serie de astfel de fapte şi evenimente care nu au avut loc niciodată de-a lungul istoriei, dar pe care mulți le cred reale.

Vikingi care au descoperit America

În data de 9 octombrie americanii sărbătoresc “Leif Eriksson Day”, la care este onorat primul explorator viking care se presupune că ar fi pimul european care a păşit în America de Nord. Se poartă celebrele pălării cu coarne care amintesc de vikingi, dar adevărul este cu totul altul: nu există nicio dovadă că aceştia purtau în urmă cu mii de ani celebrele pălării cu coarne, iar istoria a dovedit deja că omul care a descoperit America este Cristofor Columb.

“De ce nu mănâncați cozonac?” 

Celebra frază atribuită Mariei Antoaneta este mai mult un mit decât realitate. Se spune că atunci când ţăranii francezi se plângeau că sunt atât de săraci și cereau pâine, ea ar fi întrebat “De ce nu mănâncați cozonac?”. Istoricii susţin însă că Marie-Thérèse, soţia lui Ludovic al XIV-lea, a fost cea care a spus de fapt aceste vorbe și întâmplarea s-a petrecut cu un secol mai devreme.

Dinții lui George Washington

Chiar dacă primul preşedinte american a avut probleme dentare serioase și a purtat de-a lungul timpului proteze, nu este adevărat că acestea erau confecţionate din lemn.  Potrivit MountVernon.org, George Washington avea dinţi falşi din mai multe materiale, inclusiv fildeş, aur şi plumb. Nici povestea cireșului nu este una reală. Faptul că ar fi tăiat copacul de la bază doar pentru a striga mai apoi ,,Eu nu pot spune minciuni” este doar un mit.

Napoleon n-a fost scund

În ciuda complexului de înălţime de care este legat numele lui Napoleon, acesta nu a fost un om scund pentru vârsta lui. În vremea aceea, bărbaţii francezi nu erau cu mult mai înalţi decât Napoleon Bonaparte. Povestea a pornit se pare din propaganda britanică, care a încercat mereu să scadă popoularitatea imensă de care se bucura acesta.

Mărul lui Newton

Oricine știe că tânărul Isaac Newton a dezvoltat teoria gravitaţiei în timp ce stătea sub un copac şi i-a căzut un măr în cap, dar lucrurile n-au stat tocmai așa. În 2010, Royal Society din Londra a pus la dispoziţie o versiune digitală a manuscrisului original, care a documentat modul în care fizicianul a conceput celebra teorie a gravitaţiei. Chiar dacă în manuscris se specifică faptul că Newton era în grădina mamai sale în Lincolnshire când a văzut un măr căzând dintr-un copac, nu se spune că mărul l-ar fi lovit în cap.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here