Mitul Villejuif

0
213

O legendă din anii 1970 şi începuturile anilor 1980 a înspăimântat milioane de oameni din Europa şi Statele Unite ale Americii.

vijCeea ce a stârnit panicǎ a fost o listă cu aditivi alimentari care conţin substanţe cancerigene. Printre acestea se numără şi acidul citric, unul din cei mai cunoscuţi şi răspândiţi aditivi alimentari şi o substanţă chimică existentǎ în toate organismele vii (siropul de porumb folosit în industria alimentară conţine un procent ridicat de acid citric).

Legenda  a luat naştere la Institutul Cancerului Gustave Roussy din Villejuif, Franţa. Caracterul cancerigen al acidului citric a fost ireal, la fel ca şi multe “atribuţii” ale presupuselor toxine şi substanţe cancerigene de pe lista cu pricina. Însă milioane de oameni au intrat în panică, iar produsele care conţineau acid citric au fost returnate în magazine.

Internetul a bombardat omenirea cu zvonuri, aluzii şi întâmplǎri şocante neadevărate. Pe vremea aceea nu existau site-uri care să clarifice lucrurile, însă era de preferat ca cineva să verifice informaţiile înainte de a fi publicate. Oricare ar fi fost situaţia, lista a fost publicată în ziare şi reviste, şi chiar farmaciştii şi medicii făceau referire la ea, datorită denumirii de Villejuif. Spitalul a încercat să-i convingă pe oameni că a fost o farsă, dar unii au luat-o ca fiind o conspirație pentru a muşamaliza adevărul. La sfârşitul anilor 1990, câţiva aşa-numiţi nutriționiști cu experienţǎ au avertizat populaţia să evite orice aliment care conținea „fatalul acid citric”.

Anumiţi cercetători considerǎ că greşeala a început de la acidul citric ca parte din procesul chimic: Ciclul Krebs. În limba germană, krebs înseamnă cancer. Aşadar, se pare că totul a pornit de la confuzia de limbaj. Cei care nu au vizualizat informaţia, au continuat să creadă în acest mit. Doar pentru simplul motiv cǎ o informaţie provine de pe internet sau dintr-un e-mail – sau din fluturaşi publicitari – nu înseamnă că este şi adevărată.

Sursa: tinalewisrowe.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.