Mit şi adevăr legat de ciocolată

0
63
Translate in

ce-concetratiie-de-cacao-trebuie-sa-aibe-ciocolataNumeroase mituri pe tema ciocolatei au fost dezminţite de nutriţionişti. Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei şi nu duce la apariţia cariilor.

Mai mult, susţin experţii, înaltul său conţinut energetic transformă ciocolata într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, citat de Agerpres.

Să fie adevărat că îngraşă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită şi consumul energetic al organismului.

Favorizează apariţia acneei? Experţii în nutriţie afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, proprii adolescenţei, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit ştiinţific o relaţie între apariţia coşurilor şi consumul de ciocolată.

Provoacă apariţia cariilor? Deşi consumul de alimente şi băuturi care conţin zaharuri este asociat, în general, cu apariţia cariilor, această relaţie nu este directă, pentru că intervin alţi factori precum textura alimentelor şi aderenţa. O bună igienă bucală poate preveni apariţia cariilor.

Generează dependenţă? Nu s-a putut demonstra ştiinţific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependenţă faţă de ciocolată, ar trebui să se consume cantităţi imense zilnic.

Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alţi acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menţinerea nivelurilor “colesterolului bun”.

Conţine cafeină? Prezenţa cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deşi este din aceeaşi familie cu cafeina, are o putere de stimulare puţin semnificativă.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here