Misterul veninului șarpelui coral, dezlegat de oamenii de știință

0
145

6815064_origO echipă internațională de cercetători a reușit după zece ani de studiu să dezlege misterul puternicului venin al șarpelui coral, ceea ce ar putea face lumină asupra unor boli precum epilepsia, schizofrenia și durerea cronică.

Acest venin rar conține o toxină care activează de o manieră permanentă o proteină-cheie a celulelor nervoase care provoacă victimelor crize mortale de epilepsie, informeazăAgerpres, citând AFP.

„Ceea ce am descoperit este prima toxină animală cunoscută, numită MmTX, de departe cea mai puternică, care țintește receptorii GABA”, a declarat Frank Bosmans, profesor adjunct de neuro-fiziologie la facultatea de medicină de la Universitatea Johns Hopkins și unul din coautorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Acești receptori sunt foarte importanți la mamifere deoarece joacă un rol cheie în comunicarea dintre celulele nervoase din creier și măduva spinării. Ei sunt ținta mai multor molecule farmacologice importante pentru ființa umană. La șoareci, MmTX a provocat o serie de relaxări și tetanizări ale mușchiului, similare epilepsiei, care nu au putut fi oprite.

„Medicamente anti-anxietate precum diazepamul sau xanaxul, un tranchilizant, țintesc și receptorii GABA(A), dar provoacă o relaxare și nu o criză de epilepsie pentru că se fixează în mod diferit”, a precizat dr. Bosmans. El preconizează împreună cu echipa lui să utilizeze MmTX ca instrument pentru a înțelege mai bine cum funcționează receptorii GABA.

Având în vedere că aceste disfuncții ale receptorilor pot provoca epilepsie, schizofrenie și dureri cronice, cercetătorii speră ca lucrările lor viitoare să aducă noi elemente asupra acestor patologii.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.