Misterul genelor plantei de ceai, descoperit de cercetători

0
266

ceaiFrunzele de ceai – De unde provine aroma lor?

Oamenii de știință din China a reusit să descopere misterul genelor plantei de ceai. Frunzele de Camellia sinensis sunt folosite pentru toate tipurile de ceai, inclusiv cel negru, verde sau oolong, informează BBC.

Reușita științifică arată care sunt substanțele chimice care îi dau ceaiului aroma caracteristică: frunzele plantei de ceai au niveluri ridicate de substanțe chimice, cum sunt flavonoidele și cofeina. Acestea îi dau ceaiului aroma distinctă.

”Există numeroase arome diverse, însă întrebarea a fost ce determină sau ce reprezintă baza genetică a acestora”, a declarat Lizhi Gao, genetician botanist de la Institutul de Botanică Kunming din China.

“Descoperirile acestui studiu ar putea avea o importanță foarte mare pentru cei implicați în înmulțirea plantei de ceai dar și pentru cei care se ocupă de cultivarea mai multor tipuri de plante utilizate în scopuri medicinale sau în cosmetică”, a explicat, pentru BBC, Dr. Monique Simmonds, din cadrul Kew Royal Botanic Gardens.

Decodarea genomului plantei de ceai

Cu cele trei miliarde de perechi de bază de ADN în lungime, genomul plantei este de peste patru ori mai mare decât cel al plantei de cafea și mult mai mare decât cel al majorității speciilor de plante secvenționate. Decodarea genomului acestei plante a durat peste cinci ani.

Din Camellia sinensis sunt produse șase tipuri de ceai: alb, galben, verde, oolong, negru și post-fermentat. Fiecare dintre acestea au aspect, aromă și gust specific. Acest lucru este creat tocmai de compoziția chimică diferită.

“Procesele biochimice implicate în sinteza compușilor importanți pentru gustul ceaiului sunt prezente și în unele dintre tipurile de ceaiuri consumate de strămoșii noștri care au fost conservate circa 6,3 milioane de ani”, a mai arătat Monique Simmonds.

Citiți și alte articole interesante de la rubrica Știință.
De interes este și articolul Plantele „aud” când sunt mâncate.

Ana Grama