Misterul enciclopediei Yongle, cea mai mare enciclopedie din istorie – FOTO

0
488
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

download Enciclopedia de aproape un milion de pagini, cunoscută drept Enciclopedia Yongle, a fost alcătuită la cererea împăratului Yongle din dinastia Ming, fiind terminată în 1408.

Este cea mai mare enciclopedie din istorie, dar şi printre primele astfel de lucrări apărute în lume. De altfel, până în 9 septembrie 2007, Enciclopedia Yongle a deținut și recordul pentru cea mai mare enciclopedie generalistă din istorie, în prezent fiind depăşită doar de Wikipedia.

Enciclopedia Yongle era scrisă de mână şi conţinea un milion de pagini de simboluri chinezeşti atent caligrafiate (în jur de 370 de milioane de ideograme, 22.937 de capitole în 11.095 de volume). Aceasta cuprindea de asemenea şi câteva mii de ilustraţii realizate manual. În forma finală, se estimează că lucrarea ar fi cântărit 40 de tone şi măsura 40.000 de metri cubi, relatează Rador

Scrisă de 2.000 de învăţaţi

La redactarea ei au participat în jur de 2.000 de învăţaţi, care au muncit 17 luni. Adunarea informaţiei durase cinci ani, între 1403-1408. Enciclopedia fusese o viziune a împăratului Yongle care a dorit o singură operă care să cuprindă cât mai mult din cunoaşterea chineză.

yongle_encyclopedia

Acoperea domenii  precum artă, astronomie, geologie, istorie, literatură, medicină, ştiinţă, religie, inginerie, agricultură, filosofie, etc. Din cauza dimensiunii masive, lucrarea a fost reprodusă în doar două exemplare. O copie a fost realizată în 1557, sub oblăduirea împăratului Jiajing şi celălaltă, la scurt timp după prima, pentru că un incendiu din Oraşul Interzis aproape distrusese exemplarele existente.

Avea 11.095 de volume

Astăzi, doar 400 de volume din cele 11.095 scrise iniţial se mai păstrează. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu originalul şi încă se speră că va fi găsit. Se crede că manuscrisul, dacă poate fi numită astfel această lucrare monumentală, a fost îngropat odată cu împăratul Jiajing, dar locaţia mormântului nu este cunoscută.

IMG_3066

Experții susțin că găsirea Enciclopediei Yongle ar echivala cu recuperarea „Istoriei complete a lumii”, lucrarea monumentală scrisă în anul 290 î.Hr, care a dispărut în urma distrugerii Bibliotecii din Alexandria.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here