Misterul discului ceresc de la Nebra

0
412

s560x316_Misterul_discului_ceresc_de_la_NebraDiscul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră şi cu încrustaţii de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creştere sau poate o barcă, precum şi 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele.

Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul faţă de celălalt în unghiul dintre solstitii. Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare nu este sigură (Calea Lactee? Un curcubeu? O arcă solară?).

Discul a fost găsit relativ de curând, în anul 1999, lângă orăşelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, şi datat ca provenind aproximativ din anul 1600 i.Hr.

Se pare că aparţine de cultură Unétice din Epoca de Bronz. Că stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioada. Discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn / a universului descoperită vreodată.

Iniţial s-a bănuit şi că este vorba de o falsificare, dar între timp majoritatea specialiştilor consideră că discul este autentic.

Sursă: bzi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.