Misterul „Bătrânului din Lac”

crater-lake

Un trunchi de copac care pluteşte pe un lac din Statele Unite stârnește controverse în lumea academică. 

Este vorba despre un trunchi de arbore, înalt de peste 9 metri, care plutește vertical, de zeci de ani, în Lacul Crater din Oregon.

Potrivit Science Alert, fenomenul care pare să încalce toate legile fizicii a fost observat prima dată în 1896, iar de atunci s-au făcut nenumărate teste pentru rezolvarea enigmei, însă misterul pare departe de a fi elucidat.

Oamenii de știință au constat că trunchiul are o vechime de aproximativ 450 de ani, iar localnicii l-au botezat „Bătrânul din Lac”.

Trunchiul rămâne vertical, la 4 metri deasupra apei, şi continuă să plutească chiar și atunci când un om se urcă pe el. Mai mult, copacul plutitor se “plimbă” singur, chiar şi sute de metri, de-a lungul lacului, dus de vânt şi valuri, dar fără a se răsturna sau înclina.

Se știe că, orice trunchi de arbore plutește orizontal, nicicum vertical, dar realitatea sfidează legile fizicii în acest caz.

O posibilă explicație este următoarea: partea scufundată a trunchiului, fiind mereu udă, a devenit mai densă, mai grea, în timp ce partea expusă la aer este uscată și mai ușoară. În acest fel trunchiul poate pluti vertical.

Ana Grama