Opt planete împreună cu lunile lor orbitează astrul central al sistemului nostru solar, Soarele.
Orbitele planetelor sunt doar foarte puțin înclinate unele fată de celelalte, astfei încât putem considera că toate se află pe același plan.
Planeta aflată cel mai aproape de Soare este Mercur. Urmează apoi Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.
Primele patru planete (Mercur, Venus, Pământul și Marte) au o masă destul de mica în comparație cu celelalte planete ale sistemului solar, nu posedă atmosferă sau doar una foarte subțire, iar suprafața lor este alcătuită din roci.
Dincolo de așa-numita Centură de asteroizi se află giganții Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, a căror masă este mult mai mare. Suprafața acestor planete nu este solidă. În plus, planetele mari sunt înconjurate de o atmosferă de dimensiuni colosale.
Cum se formează sistemul solar
Cum a fost posibilă formarea acestui sistem planetar, alcătuit dintr-un soare și din mai multe planete? Particulele unui nor de gaze și de praf (nebuloasă) s-au comprimat și au dat naștere unui astru.
În urma presiunii tot mai ridicate, în nucleul tânărului corp ceresc au început să aibă loc reacții nucleare care au făcut astrul să strălucească. Prin intermediul fortei gravitaționale, soarele astfel format a ținut aproape norul de gaze și de praf care îl înconjura.
Acest nor se rotea în jurul astrului central, la fel ca inelele planetei Saturn. Regiunile bogate în materie din cadrul norului au atras tot mai multă materie, care a continuat să se comprime.
Prin intermediul gravitației au luat naștere formatiuni sferice: planetele. Iar formațiunile de mai mici dimensiuni, care nu au fost captate de planetele cu masă mare, au început a se roti în jurul acestora, devenind lunile acestor corpuri cerești.
Aventura Cunoașterii – Universul. Sisteme stelare-Planete-Galaxii
Jurnal Spiritual
Puteti accesa:https://jurnalspiritual.eu/misterele-terrei-marile-provocari-ale-stiintei-a-fost-faeton-primul-pamant/