Misterele orașului subteran Derinkuyu

0
118
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
DerinkuyuÎn anul 1963, un locuitor al orașului Derinkuyu din regiunea Capadocia, Turcia, a descoperit în spatele unui perete al casei sale o serie de încăperi ce păreau a conduce către un oraș subteran.

În acest fel, a fost descoperit orașul al cărui prim nivel se presupune că ar fi fost săpat de hitiți în jurul anului 1400 î. Hr. Arheologii care au studiat acest fascinant oraș au coborât până la 40 de metri adâncime. Ei au descoperit 20 de nivele, dintre care opt pot fi vizitate de către turiști, restul fiind încă rezervate studiului. De asemenea, s-a mai descoperit un tunel lung de aproape 8 km. Acesta face legatura între Derinkuyu și alt oraș subteran, Kaymakli.

În galeriile de la Derinkuyu puteau fi adăpostite circa 10.000 de persoane. Accesul din exterior era controlat în trei puncte strategice, prin mutarea unor porți de piatră. Aceste roci cântăreau aproximativ 500 de kilograme. Ele aveau rolul de a închide culoarele și de a împiedica pătrunderea inamicilor în orașul subteran. Se presupune că orașul era folosit ca loc de refugiu în fața invaziilor frecvente din Capadocia, de-a lungul mai multor perioade de ocupație. De cealaltă parte, inamicii încercau să scoată oamenii din adăpostul subteran prin otrăvirea fântânilor.

În nivelele descoperite de arheologi se regăsesc grajduri, cantine, o biserică, o școală, bucătării, prese de vin și ulei, magazii și numeroase camere. Orașul avea acces la fântâni de apă și la râul subteran, dar beneficiau și de un sistem de ventilație complex. Chiar istoricul grec Jenofonte, în lucrarea sa Anabasis, vorbește despre casele de sub pământ ale locuitorilor din Anatolia. Acestea aveau încăperi suficient de mari încât să poată adăposti o familie cu animale domestice și cu rezerve de alimente.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here