Miocardita la copii – Particularități etiologice și clinice

0
333

miocarditaMiocardita pare a fi mai frecventă la copii decât la adulți.

Miocarditele sunt afecţiuni inflamatorii ale miocardului, urmate de necroză. Procesul inflamator este, de obicei, cauzat de infecţii.

Miocardita este cauză comună de insuficiență cardiacă la copii; ea reprezintă 10% dintre cauzele de insuficiență cardiacă acută în copilărie. Formele severe sunt rare; cele mai multe cazuri nu ajung în evidenţele medicilor, astfel încât incidenţa reală a miocarditei la copii este greu de estimat.

Miocardita la copii

Vârsta joacă un rol marcat în prevalenţă. Miocardita pare a fi mai frecventă la copii decât la adulţi. Copiii infectaţi cu virusul B Coxsackie, în cursul primului an de viaţă au o incidență ridicată a miocarditei. Miocardita a fost corelată cu sindromul de moarte subită a sugarului, Sunt studii care arată că 15-20% dintre cauzele de moarte subită la copii sunt reprezentate de miocardite.

Citiți și Consumul de pește – benefic pentru inimă, creier, imunitate.

Etiologie

Majoritatea miocarditelor sunt produse de virusuri. Rareori în etiologia miocarditelor sunt incriminate bacterii, fungi, paraziţi. Miocardita poate face parte şi din tabloul clinic al unor boli autoimune cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, reumatismul articular acut, boala Kawasaki, sarcoidoza.

Clinic

Miocardita poate avea modalităţi de debut şi evolutive diferite, care permit clasificarea în miocardită acută fulminantă, miocardită acută formă comună şi miocardită cronică. Debutul poate fi reprezentat prin semne de insuficiență cardiacă (IC) congestivă uşoară sau moderată (forma comună), prin semne de insuficiență cardiacă congestivă severă şi/sau stare de şoc, aritmii severe/moarte subită (miocardita fulminantă). De multe ori se notează un istoric recent de boală diareică sau de viroză respiratorie.

Miocardita cronică

Miocardita cronică poate fi definită ca fiind miocardita persistentă, cu o durată de peste 3 luni. Anamnestic, de cele mai multe ori, pacienţii prezintă stare de indispoziţie, inapetenţă, oboseală la efort, stare generală alterată, tahipnee (accelerarea ritmului respiraţiei) sau dispnee (modificări de frecventa, intensitate si ritm ale respiraţiei), cu semnificaţia de insuficiență cardiacă. Dacă se asociază palpitaţii, dureri precordiale, sincopă, diagnosticul este mai uşor de orientat spre o suferinţă cardiacă.

La examenul clinic se constată: tahicardie, eventual, puls neregulat, zgomote cardiace estompate sau nedistincte, eventual cu semnificaţia de galop ventricular, sufluri sistolice. Tahipneea şi ralurile la nivel pulmonar au semnificaţia de edem pulmonar.

Hipotensiunea arterială, atunci când se asociază, este de rău augur, anunţând şocul. Timpul de reumplere capilară prelungit are aceeaşi semnificaţie de compromitere hemodinamică semnificativă.

Scopul terapeutic major este menţinerea debitului cardiac, scop realizabil prin iniţierea si monitorizarea tratamentului, managementul aritmiilor şi* oxigenarea corespunzătoare a ţesuturilor. Uneori este necesar suport respirator, respectiv intubare şi ventilaţie mecanică. Agresivitatea terapiei depinde de severitatea disfuncţiei miocardice.

Bolile inimii – răspândire

Bolile inimii au o mare răspândire în lume, evoluează în majoritatea cazurilor în mod cronic şi sunt relativ dificil de tratat. Produsul Lyon Heart contribuie la menţinerea funcţionalităţii normale a inimii prin creşterea puterii de contracţie şi a randamentului muşchiului cardiac, prin normalizarea ritmului bătăilor inimii şi reducerea spasmelor coronariene. Are efect diuretic şi calmant, contribuind astfel la scăderea valorilor mari ale tensiunii arteriale.

Citiți și Nivelul normal de vitamina D din copilărie combate afecțiunile inimii.

Efectul regenerant general, de adaptare la stres şi antiinflamator, hipocolesterolemiant şi carminativ contribuie, de asemenea, la eficienţa produsului.

Remedii terapeutice

Extractul de Terminalia arjuna este o sursă de taninuri astringente, are proprietăţi tonice, este stimulent cardiac. Are rol antioxidant puternic faţă de radicalii liberi oxigenaţi produşi în organism ca urmare a arderilor incomplete datorate stresului. Se recomandă în hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, angina pectorală (stabilă şi instabilă) şi în terapia infarctului miocardic.

Pulberea de scoarţă are proprietăţi diuretice, stimulează producerea prostaglandinelor, moderând factorii de risc în bolile coronariene.

Extractul de Tribulus terestris (fructele) este considerat diuretic, tonic şi ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Extract de Rosa centifolia – conţine ulei eteric, zaharuri, acid malic, acid citric, pectine, taninuri, vitaminele A, B2, C, K, PP, minerale Ca, K, Fe, Mg, cu rol calmant pentru inimă şi normalizator al circulaţiei mari şi mici.

Păducelul în boli de inimă

Extractul de Crataegus oxycantha (păducel), una din cele mai vechi plante medicinale cunoscute are următoarele proprietăţi: acţiune inotropă pozitivă şi batmotropă pozitivă; creşte aportul de sânge la nivelul vaselor coronare şi miocardice. Se recomandă în stări de decompensare cardiacă congestivă, în special în faza iniţială a insuficienței cardiace, insuficienței coronariene uşoare a miocardului care încă nu necesită digitalice şi în tulburări de ritm cardiac.

Cercetările clinice recente au demonstrat eficienţa preparatelor pe bază de păducel în ameliorarea funcţiei cardiovasculare, fără efecte colaterale, care a fost însoţită de o scădere a simptomatologiei clinice (edeme periferice ale membrelor inferioare, dificultăţi respiratorii). Sub acţiunea stresului, s-a observat o prelungire refractară asupra miocardului, iar prin administrarea produsului se reduce acest efect. Lyon Heart protejează miocardul confruntat cu ischemia.

Acțiune hipotensivă: produsul pe bază de păducel are acțiune moderată antihipertensivă. Acțiunea biologică e determinată de dilatarea vaselor, în timpul administrării produsului nu este alterată starea normală a reflexelor reglatoare a presiunii sangvine. Acțiunea anxiolitică: preparatele pe bază de păducel sunt utilizate şi ca sedativ blând asupra SNC, eliminând componentele emotive în special la hipertensivi şi la persoanele cu excitabilitate crescută. Acţiunile hipolipemică şi antislerotică: extractele alcoolice din păducel previn creşterea lipemiei şi colesterolemiei.

Nu în ultimul rând amintim extractul de Withania somnifera (Ashwagandha), demnă de menţionat pentru proprietăţile sale: adaptogenă, mărirea randamentului fizic şi mental, antiamnezică, imunostimulantă, antiagregantă a elementelor figurate ale sângelui, hipoglicemiantă, normalizatoare a schimburilor electrolitice, calmantă, relaxantă.

Datorita tuturor proprietăţilor menţionate mai sus, se recomandă Lyon Heart în:

  • tulburări circulatorii coronariene şi sistemice;
  • tulburări de ritm cardiac;
  • insuficiență cardiacă de debut;
  • hipertensiune arterială;
  • hipercolesterolemie;
  • exces ponderal;
  • fibroză miocardică;
  • scleroză coronariană;
  • endocardite;
  • extrasistole

www.star-ayurveda.ro

Conferenţiar Dr. Angela Butnariu, Universitatea de Medicină şi Farmacie luliu Haţieganu Cluj-Napoca Cabinet Medical „Butnariu”, Cluj, Săptămâna medicală nr. 177.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.