Minuni ascunse ale lumii: Lebăda de argint

0
199

În toată lumea există locuri ciudate, neobişnuite, care de regulă nu se regăsesc în cuprinsul ghidurilor clasice de călătorie – genul de destinaţii care ne stimulează dorinţa de aventură, dar pe care nu le-am putea găsi fără un pont din partea cunoscătorilor. Una dintre aceste curiozităţi este Lebăda de argint, care se află în prezent la Muzeul Bowers din localitatea Newgate.

Lebăda de argint – Newgate, Durham (Anglia)

Acest automat muzical straniu reproduce o lebădă în mărime naturală plutind pe un heleşteu confecţionat din fibră de sticlă. Creată în anii 1770, maşinăria foloseşte trei mecanisme ce produc un moment muzical liniştitor care durează 40 de secunde, asemănător muzicii clopotelor. Când sistemul este acţionat, lebăda îşi mişcă gâtul într-o parte şi în cealaltă pentru a-şi curăţa penele înainte de a-şi scufunda capul în lac pentru a prinde un peştişor.

Expusă iniţial la Muzeul Mecanic al bijutierului britanic James Cox, lebăda a fost cumpărată de colecţionarul John Bowers în 1872, iar în prezent face parte din colecţia Muzeului Bowers – un castel franţuzesc din nordul Angliei.

Muzeul Bowers din Newgate. Un custode al muzeului activează demonstrativ lebăda în fiecare zi, la ora 14:00. Muzeul Bowers e găseşte la 27,4 km de gara Darlington, situată la 2 ore şi 30 de minute de călătorit cu trenul, pornind din Londra. De la gară la muzeu se poate ajunge cu autobuzul.

Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul muzeului aici

 

Fragment din volumul Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton