Minuni arhitecturale din Marea Britanie

0
1077

Royal Crescent, Bath –  Marea Britanie 

Marea BritanieClădirea construită între 1767 şi 1775 de John Wood al ll-lea (cea 1704-1754) aparţine unei restructurări bogate din Bath care a avut loc în secolul al XVIII-lea. Clădirea uriaşă ca un arc în formă de mâner ascunde în spatele faţadei nu mai puţin de 30 de case înşiruite. Spre sud se deschid clădirile în formă de semilună spre câmpie şi parc. Aranjamentul colosal îşi are ca sursă de inspiraţie clădirile lui Michelangelo.

Longleat House, HorningSham –  Marea Britanie 

Longleat a fost primul conac la care stilul renascentist a fost în plină desfăşurare. Complexul uriaş, ridicat între 1567 şi 1580, este creaţia principală a lui Robert Smythson (1535-1614), cel mai important arhitect al stilului elisabetan. Castelul locuit şi azi de urmaşii ctitorului posedă, pe lângă unul dintre cele mai mari labirinturi din gard viu, şi primul parc de safari din afara Africii.

Catedrala St. Andrew’s, Wells –  Marea Britanie 

Wells_CathedralNaosul bisericii, începută puţin după anul 1174, prezintă o arhitectură foarte rigidă şi extrem de diferită de stilul francez, cu un efect de aspiraţie descendent. Sistemul de arce încrucişate de întărire, de la intersecţia bolţilor, este unic. întreaga construcţie estică poate fi considerată ca un punct culminant al stilului decorativ. Dacă provine complet de la un singur arhitect, atunci aparţine fără îndoială celei mai geniale minţi din istoria arhitecturii.

St. Laurence, Bradford-on-Avon –  Marea Britanie 

Vechea biserică Sf. Laurentius face parte dintre piesele rare ale celor aproximativ 50 de clădiri din epoca anglo-saxonă din Marea Britanie. Geneza construcţiei păstrate aproape neschimbată trebuie să fi fost în jurul anului 705, aceasta nu este însă clar datată. Zidurile groase, arcadele rotunde şi ferestrele înguste sunt tipice pentru arhitectura anglo-saxonă.

Castelul Windsor, Windsor –  Marea Britanie 

British armed forces personnel march during Queen Elizabeth's Diamond Jubilee Parade and Muster in WindsorNiciun alt loc din Marea Britanie nu este atât de cufundat în istorie precum castelul Windsor care tronează maiestuos sus deasupra Tamisei. De-a lungul istoriei sale de mii de ani, clădirea reprezentativă a fost deseori refăcută. Cu toate acestea nu şi-a pierdut din caracterul său sfidător şi legendar. Cel mai mare castel locuit din lume se numără printre principalele puncte de atracţie din Anglia

Castelul Leeds, Maidstone –  Marea Britanie 

Începuturile clădirii, des numită „cel mai frumos castel din lume”, se situează înapoi în timp până în secolul al IX-lea. Castelul Leeds a găzduit numeroşi regi, printre care şi legendarul Henric al Vlll-lea, care a investit foarte mulţi bani pentru construcţie. În prezent clădirea este un centru important de odihnă al comitatului Kent. Nu este de mirare, poziţia pe două insuliţe în mijlocul unui lac fiind neasemuita.

Eden Project, Bodelva – Marea Britanie 

panoramaÎn anul 2001 a fost deschisă marea grădină botanică din St. Austell. Clădirea este formată din două sere uriaşe, care sunt legate între ele prin câte patru cupole geodezice. În acest cadru spaţial acoperit de o pernă artificială cu pereţi dubli, proiectat de Nicholas Grimshaw (* 1939) – cea mai mare seră din lume -, sunt create diferite zone cu vegetaţie.

St. Mary’s Cathedral, SaNsbury –  Marea Britanie 

Catedrala a fost construită între 1220 şi 1268 într-o singură fază, în mijlocul câmpurilor verzi. De aceea este şi cea mai unitară catedrală din Anglia şi o construcţie-program a stilului englez timpuriu. Din această omogenitate se ridică două părţi ale clădirii: Trinity Chapel şi octogonala Chapter House din mănăstire. Acolo poate fi vizitată cea mai bine păstrată copie din Magna Charta din anul 1215.

St. Peter’s Cathedral, Exeter –  Marea Britanie 

Cathedral_Church_of_Saint_PeterCatedrala gotică ridicată începând din anul 1224 este celebră datorită bolţii fantastice a naosului, care se întinde omogen peste întreaga clădire. Cu cea mai lungă boltă neîntreruptă din lume, de circa 100 m, cu multitudinea de evantaie, impresia generală copleşitoare captivează printr-o armonie neîntrecută, atinsă aici de arhitecţii medievali.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.