Minuni arhitecturale din Germania |FOTO

0
763

Elbphilarmonie, Hamburg

ElbphilharmonieLa 2 aprilie 2007 a fost pusă piatra de temelie pentru această sală de concerte impresionantă. Proiectele pentru noul punct reprezentativ al Hamburgului au fost realizate de duoul de arhitecţi Herzog & de Meuron. Deasupra depozitului naval de ţiglă roşie protejat, clădirea de sticlă în formă de valuri adăpostește două săli de concert.

Dockland, Hamburg

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAÎntre 2002 şi 2005 a luat fiinţă cea mai neobişnuită clădire de birouri din Hamburg, care se întinde deasupra apei la 40 m în spre vest ca prova unui vapor. Impresionanta clădire a fost ridicată de biroul de arhitectură Bothe, Richter, Teherani. La cele şase etaje se poate ajunge prin două lifturi de sticlă oblice. Două scări cu câte 140 de trepte conduc spre platforma deschisă pentru panoramă.

Castelul Schwerin

Schloss_SchwerinRenovarea din 1843-1857 făcută de George Adolf Demmler (1804-1886) şi Friedricr August Stuler (1800-1865) marchează un punct culminant al construcţiei de castel romantic din Germania. Construcţia care mizează pe citate din Renaşterea franceză şi italiană şi care aminteşte de castelele Loarei este surclasată doar de castelele de vis ale regelui bavarez Ludovic al ll-lea.

Mănăstirea Chorin

chorinMănăstirea cisterciană, fondată de margraful Johann I (cea 1213-1266) din Casa Ascanienilor, este azi o ruină. Înainte, cât şi după pretenţioasa operă este biserica ridicată după anul 1273 şi îndeosebi faţada de vest cu împărţirea ei preponderent pe trei module şi cele trei frontoane denticulate. Aici se văd clar posibilităţile de aranjare a cărămizilor.

Castelul de vânătoare Clemenswerth  

Schloss Clemenswerth LuftaufnahmeClădirea construită între 1737 şi 1747 de Johann Conrad Schlaun (1695-1773) în formă de stea este compusă dintr-o construcţie centrală şi opt pavilioane înconjurătoare. Linii drepte, clare şi împărţiri simple a pereţilor reprezintă clădirile din cărămidă roşie. Schlaun a hotărât să refuze decoraţiile rococoului, care era la mare modă, şi sa dea un aer de clasicism timpuriu clădiri.

Fabrica de turbine AEG

aegPeter Behrens (1868-1940) a fost din anul 1907 consilier de artă al concernului AEG şi a creat de la hârtia pentru scrisori până la sigiliul firmei şi logo-ul firmei la locurile de producţie. Odată cu fabrica de turbine, a ridicat în anul 1909 un punct de referinţă al arhitecturii industriale moderne, unificând într-un mod fericit contrastul dintre artă şi industrie.

Teatrul Mare, Berlin 

Teatrul proiectat de Hans Poelzig (1869-1936) a fost ridicat, între 1918 şi 1919, dintr-un fost circ, care la rândul său a fost precedat de o piaţă. Punctul culminant a fost cupola expresionistă, pe care Poelzig a compus-o ca o grotă cu stalactite. Ţurţurii acoperişului purtau becuri, care puteau fi aprinse împreună formând imagini stelare, în cel de-al treilea Imperiu a fost remodelat, iar în anul 1988 în cele din urmă doborât.

Teatrul-muzical-BerlinMuzeul Vechi, muzeu construit între 1825 şi 1828 de Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) se numără printre cele mai importante construcţii ale clasicismului şi este una dintre operele de bază ale lui Schinkel. Puncte culminante sunt rotonda centrală pe două niveluri – o reminiscenţă a panteonului roman -, galeria cu 18 coloane ionice şi holul scării deschis, de unde se putea admira odinioară castelul oraşului.

Turnul televiziunii, Berlin

berlin6Turnul televiziunii din Berlin se înalţă cu 368 m pe Alexanderplatz ca cea mai înaltă clădire din Germania. A fost ridicat între 1965 şi 1969 de fosta conducere a DDR. În corpul sferic se găsesc etaje pentru privelişti şi restaurant. La picioarele turnului, care atrage anual un milion de vizitatori, se găseşte un pavilion cu acoperiş tipic triunghiular.

Academia de construcţii, Berlin

Clădirea demolată în anul 1962 s-a aflat pe lista exemplelor edificiilor premergătoare originii arhitecturii din cărămidă. În complexul construit în 1832-1835, Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) s-a eliberat de legătura sa cu formele istorice şi a creat un stil propriu futurist. El a reacţionat la propriile sale impresii în urma unei călătorii în Anglia, unde a văzut clădiri industriale, la care nu a mai putut identifica nicio cerinţă arhitecturală.

Sala de concerte, Berlin

filarmonica_din_berlinClădirea numită odinioară „Teatru berlinez” aparţine operelor principale ale lui Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) şi se numără printre cele mai impresionante clădiri de teatru din Germania. Clădirea clasicistă, cu porticul cu coloane măreţe şi scara exterioară monumentală, a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurată parţial şi în cele din urmă redeschisă în anul 1984.

Oficiul cancelarului federal

„Toaleta de elefanţi”, „Colosseum” sau „maşina de spălat a cancelarului” sunt poreclele de azi ale oficiului cancelarului ridicat între 1995 şi 2001 de Axei Schultes (* 1943) şi Charlotte Frank (* 1959). Clădirea decorată cu multe elemente în stil postmodernist se află pe lista celor mai mari clădiri administrative din lume şi oferă, din diferite puncte de reper ale oraşului, privelişti mereu noi şi fantastice.

Cupola Parlamentului, Berlin

cupolaCupola finisată de Norman Foster (*1935) în 1989 deasupra parlamentului berlinez a devenit repede o atracţie turistică: pe terasa belvedere a cupolei se poate ajunge urcând două rampe în formă de spirale. În interiorul construcţiei de sticlă se găseşte un volum conic în formă de horn placat cu oglinzi, care conduce lumina în sala de şedinţe aflată sub cupolă şi aspiră aerul folosit.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here