Minuni arhitecturale di Anglia

0
596

Castelul Caernarfon, Caernarfon – Anglia

castel din AngliaCaernarfon se numără printre cele mai cunoscute castele din Marea Britanie şi este cea mai măreaţă clădire pe care a construit-o regele Edward I în Ţara Galilor, în 1282-1283. Castelul ridicat pe o fundaţie neobişnuită este dominat de 13 turnuri falnice, care nu se aseamănă unul cu celălalt. Inspiraţia pentru construcţia folosită drept castel şi palat regal provine probabil din îndepărtatul Constantinopol.

Chatsworth House, Bakewell – Anglia

Chatsworth House este una dintre cele mai magnifice reşedinţe domneşti din Anglia. Istoricul construcţiei se întinde din secolul al XVI-lea până în al XlX-lea. Demne de văzut sunt în primul rând grădina întinsă şi colecţia de artă. Dintre cele trei faţă de principale iese în evidenţă în mod special  ar fi fost structurat chiar de proprietar, ducele William Cavendish.

Hardwick Hali, Doe Lea – Anglia

castel 3Generoasa casă domnească a fost construită între anii 1590 şi 1597 de Robert Smythson (cea 1536-1614), cel mai important arhitect al epocii elisabetane, pentru contesa de Shrewsburry. Clădirea îmbină diferite elemente stilistice din Renaşterea timpurie italiană până la stilul de pe Valea Loarei francez şi până la tradiţiile locale.

Iron Bridge, Coalbrookdale – Anglia

Podul terminat în anul 1781 peste Severn este primul pod de fier din lume. El află din anul 1986 în patrimoniul cultural universal ca unul dintre cele mai de seamă monumente ale revoluţiei industriale. Con-strucţia proiectată de Thomas Pritchard (1777) şi executată de producătorul de fier Abraham Darbyal lll-lea (1750-1791) a trâmbiţat cu aceasta o nouă eră a podurilor uriaşe de oţel.

Selfridges, Birmingham – Anglia

castel 2Clădirea futuristă, ridicată de Future Sysems pentru lanţul de magazine Selfridges, i fost inaugurată în anul 2003 şi este deja noul punct de atracţie al Birminghamului. Învelişul albastru de beton este acoperit cu 15.000 de plăci de aluminiu, care amintesc de nişte paiete. Interiorul luminos cu balustradele sale strălucitoare şi scări rulante arată la fel de spectaculos ca exteriorul.

Wollaton Hali, Wollaton – Anglia

Robert Smythson (cea 1536-1614) a ridicat, între 1580 şi 1588, un conac măreţ, pentru care a fost nevoit să devieze un întreg sat. Wollaton Hali aminteşte de o cetate şi este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din Marea Britanie. Multe detalii ale faţadei robuste arată influenţa arhitecţilor italieni, mai ales a lui Sebastiano Serlio (cea 1475-1554).

Catedrala Sf. Măria, Lincoln – Anglia

Catedrala de azi a fost reconstruită, după un incediu, între 1137 şi 1139. Traversa faţadei abruptă cu turnurile înalte este printre cele mai impozante privelişti din întreaga lume. De asemenea sunt foarte cunoscute bolţile unice – aşa-numitele Crazy Vaults – în stranele St. Hugh Choir şi Angel Choir cu ferestrele sale groteşti în ogivă parţial unice .

Burghley House, Stamford – Anglia

castel 4Conacul, ridicat între anii 1565 şi 1587, este cel mai de seamă exemplu pentru arhitectura epocii elisabetane târzii. Construcţia este proiectată probabil de William Cecil (1521-1598), mai apoi devenit baronul Burghley. Ea impresionează din afară în principal prin structura acoperişului cu multe turnuleţe, creneluri şi arcade. Parcul întins a fost adăugat în secolul al XVIII-lea.

Engineering Building, Leicester – Anglia

Clădirea ridicată de James Stirling (1926-1992) şi James Gowan (1923) între anii 1959 şi 1963, în mijlocul campusului Universităţii Leicester, a întemeiat faima lui Stirling şi a provocat debite puternice în Anglia. Ceea ce este nou în mod demn de luat în seamă este aici faptul că forma exterioară a clădirii se dirijează după funcţiunea sa. Se poate observa clar că este vorba de o facultate de inginerie.

Catedrala Sfintei Treimi, Ely – Anglia

Catedrala din Ely este cunoscută mai ales prin bogăţia sa în forme opulente, plasate cu semeţie la vedere. Aripa de vest este înălţată pe mai multe niveluri de galerii cu arcade,  este celebră în lume datorită diversităţii sale. Punctul de vârf al întregii clădiri, ia cărei construcţie a început prin anul lll D cu naosul, este desigurîncrucişarea bolţilor la 90° cu construcţia fantastică a bolţii şi îndeosebi a lanternoului deasupra cupolei.

Catedrala Sf. Petru, Peterborough – Anglia

peterboroughCatedrala din Peterborough, înălţată între 1118 şi 1238, este una dintre clădirile mari din era stilului normand. Construcţia foarte unitară, cu zidurile cu arcade pe trei niveluri cu hol continuu, şi-a păstrat tavanul original al navei centrale, desigur în forma restaurată. Faţada de vest şi galeria corului sunt printre cele mai impresionante părţi ale masivei clădiri.

Catedrala din Norwich (sus) – Anglia

Uriaşa biserică a fost ridicată începând cu anul 1096. Oferă până şi azi – fără a lua în consideraţie bolta gotică – una dintre cele mai veridice amprente ale arhitecturii normande. Pereţii cu arcade  petrei niveluri egale sunt trăsătura tipică ai acestei construcţii incredibil de puternice şi stabile, dar care prezintă în detalii o calitate artistică foarte înaltă.

Universitatea East Anglia – Anglia

Alături de blocurile terasate, construite în anii ’60 de Danys Lasdun (1914-2001) din beton decorativ, care acum sunt uzate, campusul universităţii UEA mai oferă un highlight arhitectonic: Sainsbury Centre for Visual Arts este una dintre primele clădiri ale celebrului arhitect britanic Norman Foster(1935) şi impresionează mai ales prin interiorul său inundat de lumină.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here