Din meditațiile lui Tolstoi: Mintea se naşte numai din smerenie. Prostia se naşte însă numai din înfumurare

0
294
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Mintea1907 – Mintea

Esenţa vieţii, binele ei, spre care omul năzuieşte firesc e sporirea iubirii şi, ca urmare, sporirea binelui vieţii sale şi a vieţii tuturor. Cum de nu înţeleg oamenii lucrul ăsta, cum de nu l-am înţeles nici eu! Căci doar s-a spus: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi”. (8 august)

Preocuparea întregii vieţi, în afară de munca lăuntrică, este una singură: să sporeşti iubirea din oameni prin fapte şi cuvinte, prin convingere. (8 august)

Înainte erau sfinţi Francisc, iar acum sunt Danwini. Noua ge­neraţie de acum nu numai că nu crede în nici o religie, dar crede că orice religie e o prostie, un fleac. (8 august)

Smerenia e temeiul tuturor, al virtuţii şi al raţiunii. Nu există nimic mai de folos pentru suflet decât amintirea faptului că eşti o gânganie neînsemnată în timp şi spaţiu a cărei forţă stă doar în înţelegerea acestei lipse de im­portanţă. (8 august)

Mintea se naşte numai din smerenie. Prostia se naşte însă numai din înfumurare. Oricât de mari ar fi capacităţile in­telectuale, omul smerit e întotdeauna nemulţumit, caută; cel înfumurat crede că ştie tot şi nu aprofundează. (8 august)

În starea corporală, vrei să mănânci, să dormi, eşti vesel sau te plictiseşti, dar omul e singur; în fapte, în comu­nicarea cu oamenii, te uneşti cu câteva fiinţe; în cugetări, te uneşti cu toţi oamenii trecutului şi viitorului. (8 august)

Nu există pe lume bucurie sufletească mai mare decât sta­rea de iubire necesară, duioasă. (8 august)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here