Fiecare dintre noi, atunci când își caută un loc de muncă își focalizează întreaga atenție asupra CV-ului, a scrisoarei de intenție și interviului, principalele instrumente care pot diferenția un candidat de altul.
Nu există o rețetă de succes, dar oamenii de HR recomandă o atenție sporită în redactarea propriului CV și a scrisoarei de recomandare, deoarece acestea contribuie din plin la eficacitatea procesului de recrutare.
Din păcate, există și persoane, care atunci când își construiesc CV-ul tind să exagereze unele aspecte sau să își atribuie abilități și competențe de care nu dispus în momentul actual. Este bine de știut că în final, orice cosmetizare în CV ori scrisoare de intenție va ieși la iveală, or în timpul interviului de angajare, ori în perioada imediat următoare în care candidatul va deveni angajat. Acest fapt poate aduce cu sine aspecte nefavorabile, de accea este recomandat a ne prezenta cu a noastră carte de vizită, ce conține atât plusuri, cât și minusuri.
CV-ul trebuie să fie oglinda personalității noastre.
El trebuie să reflecte exact acea persoană pe care o întruchipăm în viața cotidiană, și nicidecum o înșiruire de foi șlefuite fără o bază reală, subliniează cei de la www.cariereonline.ro.
„Un candidat care alege să mintă un angajator ar putea să ajungă în ipostaza de a nu face faţă cerinţelor poziţiei pentru care a fost selectat sau îşi poate anula şansa ca angajatorul respectiv să îl reorienteze către o altă poziţie mai potrivită”, informează Carmen Buduru-Călin, Recruitment Manager Mega Image-Delhaize Group.
De pildă, detaliile pe care recrutorul le poate solicita prin adresarea de întrebări specifice scot scot la iveală o serie de neconcordanţe în relatările candidaţilor, printre care date incorecte privind numărul anilor petrecuţi într-o companie, experienţe profesionale inexistente, titulaturi neconforme cu realitatea şi diferenţe privind motivele de încetare a activităţii declarate de către candidați versus documentele oficiale eliberate de foştii angajatori.
În sprijinul aspectelor enunțate mai sus vine Oana Calcan, Recruiting Supervisor Stefanini EMEA, care crede cu tărie că informatia falsă va ieşi întotdeauna la iveală şi va avea un impact negativ asupra credibilităţii unui angajat: „Chiar dacă acesta este unul bun din punct de vedere profesional. Odată pierdută, credibilitatea va putea fi reconstruită foarte greu”, mai spune Oana Calcan.
Alexandra G.
Jurnal Spiritual