„Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry

0
327

 

Micul Print- Nu ucideti copilaria
Micul Print- Nu ucideti copilaria

Nu ucideti copilaria din voi

Nu ucideti copilaria- Multi susoteau in clasa ca „Micul Print” de Antoine de Saint-Exupéry nu este o carte care merita vreo sansa. Ce poti face cu o carte pentru copii? Doar eram adolescenti, nu? Cautam raspunsuri existentiale din Cioran si Mircea Eliade, eventual Marin Preda si Platon, raspunsuri la intrebari grele, foarte grele. Viata s-a dovedit a fi mai dura decat filozofii, mai aspra decat ascetismul si mai paradoxala decat raceala afisata in momentele grele.

Nu ar trebui sa fim reci, caci am uitat sa fim copii. Dar o data am fost copii si nu ne mai putem intoarce in copilarie, decat prin povestile si cartile care ne transpun in lumea lor.

Antoine de Saint-Exupery

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon – d. 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) a fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în circa 110 limbi.

Descoperă că oamenii, oricât ar nega, sunt materialiști și intoleranți cu privire la alte rase și religii. Oamenii mari adora cifrele, ceea ce in lumea copiilor este o notiune cu totul straina.

Imi amintesc de vremurile copilariei comuniste, la care ma pot raporta foarte bine gandindu-ma la „Micul Print”. Ca si copil nu aveai voie sa vorbesti, erai valoros daca parintii erau sus pusi, oricat de bun ai fi fost la o materie. Toate lucrurile se invarteau intr-adevar in lumea obturata a celor mari, in care totul se raporta la bani, sistem, anii care ii avea copilul, cat sport stia sa faca, sau daca era bun la toate obiectele. In caz ca nu era bun la toate obiectele, desi  trist, era din start un copil ratat.

Câți ani are? Câți frați are? Câte kilograme cântărește? Cât câștigă tatăl lui?

Doar atunci ei consideră că au ajuns cu adevărat să cunoască o ființă complexă, dar trebuie să-i iertăm pentru că au uitat să fie sinceri ca niște copii.

Putem învăța gratuit că a iubi nu înseamnă doar a ierta sau a avea grijă, ci și a te dăruia  avea empatie, compasiune, si responsabilitate. Dar responsabilitatea este atat de relativa, incat sunt persoane care sunt in opinia mea nascute sa aiba responsabilitati mai mici sau mai mari. A oferi un zambet, a manifesta compasiune ani de zile fata de oamenii nevoiasi, asa cum numai un copil este in stare sa o faca- aceasta este o virtute.

Dragostea adevarata incepe acolo unde nu astepti nimic in schimb

Stim ca lumea este bazata pe cifre, bani, schimb valutar, licitatii, burse, interese, troc si consumatorism. Daca patrundem in lumea copiilor, pentru ei dragostea adevarata incepe acolo unde nu astepti nimic in schimb. Nu astepti bani, daruri sau laude.

Un prieten adevarat  este unic, ca o floare

Ne grabim sa traim si sa dam prietenia noastra in stanga si in dreapta. Dar nuantele cu care privim viata sunt intr-adevar mult mai complexe. Un prieten asa ca Micul Print, nu gasesti zic eu, decat intr-o lume utopica. Acesta este si farmecul cartii „Micul Print”. Puritatea sentimentelor, a trairilor asemanatoare unei flori colorate, este un ideal: idealul spre care trebuie sa tindem noi oamenii.

Sunt voci care spun ca „Micul Print ” nu este o carte doar pentru copii, ci si pentru adulti. De ce? Pentru ca putem percepe profunzimea poemului de dragoste daruit umanitatii de Antoaine de Saint- Exupery. Mai tii minte cand stateai in banca de la scoala si pe sub banca tineai in mana cartea preferata? Pana la urma suntem datori fata de copilaria noastra si fata de adolescenta noastra, sa recitim  cartile copilariei si sa ne transpunem in lumea lor.  Vom descoperi ce daruri mari au lasat scriitorii umanitatii, acesti vesnic indrgostiti de lume, de oameni si de frumos.

 Ionela Moldovanu