Michael Götz: „Dorim să continuăm prietenia dintre Nürnberg și Săvinești”

0
173

DSC_0709Tabăra „Aripi de înger” de la Săvineşti s-a bucurat în acest an de prezenţa a 36 de tineri din Germania, China și Hong Kong s-au implicat în activităţile taberei. Michael Götz, secretarul Young Menâs Christian Association (YMCA) din Nürnberg – Germania, ne-a oferit în interviul următor mai multe amănunte legată de prezenţa tinerilor străini la Săvineşti.

A devenit o tradiţie ca în ultimii ani să fiţi prezenţi la tabăra de la Săvineşti. Cum vedeţi această frumoasă tabără la care se înscriu an de an din ce în ce mai mulţi copii?

Observăm cu bucurie că, pe an ce trece, vin din ce în ce mai mulți copii, numărul ridicat de participanți arătând că este o tabără frumoasă. Simțim că nu există diferențe între copii, ei vin cu multă bucurie, mai ales că se bucură de un program minunat.

Am rămas profund impresionat de felul în care aceștia încearcă să se concentreze pentru a picta cât mai atent și cât mai frumos, de activitatea celor care coordonează și de bucuria lor de a participa la tabără. Ne-am bucurat că am revăzut școala, de această dată renovată. Pentru noi constituie un lucru special. Ne dorim și sperăm să se poată împlini ce s-a propus pentru acest spațiu, adică să fie un spațiu pentru tineri și să poată oferi și serviciile pentru cei bătrâni, renovarea acestuia fiind unul din primii pași.

Este impresionat că aceste programe care se desfășoară sunt așezate pe temelia credinței, că programele încep cu rugăciune și că acești copii descoperă credința și rugăciunea la Centru, din moment ce ei trăiesc într-o societate consumeristă, în care omul este axat pe alte valori, în care dorește cât mai mult pentru sine. Contează foarte mult rugăciunea și credința.

M-a impresionat faptul că, deși nu cunosc limba celorlalți, germana, chineza sau româna, tinerii au intrat într-un dialog care trece dincolo de limbaj și care ține mai mult de starea aceasta a vieții și a iubirii. Știm că această experiență pe care au avut-o în tabără va fi mărturisită cu trecerea timpului, împartășind-o și altora. Foarte importantă este și această stare de dezvoltare a ceea ce presupune voluntariatul. Deși sunt în concediu sau vacanță nu se gândesc doar la sine, ci și la ceilalți. În această stare există o bucurie, o stare sănătoasă.

Aţi avut bucuria ca în ziua de luni, 19 august 2013, să beneficiaţi gratuit de câteva ore de relaxare la Ştrandul Municipal din Piatra Neamţ.

Este foarte frumos că, seara, copiii care vin la tabără se pot juca, cu bunăvoința primăriei din orașul Piatra Neamț. Uneori, prin intermediul mass-mediei, descoperim că, în alte țări sunt lucruri foarte grele, foarte triste, că e foarte greu, dar când ajungem în asemenea locuri descoperim că se trăiește bine, este foarte frumos și că oamenii se pot bucura de ceea ce îi înconjoară, ceea ce este un lucru deosebit.

Vă rog să-mi spuneţi câteva cuvinte despre legătura cu Înaltpreasfințitul Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

În primul rând este o relație personală, ne cunoaștem și ne prețuim unul pe celălalt. IPS Serafim Joantă este implicat în această mișcare de descoperire a Bisericii, de dialog, care este important pentru noi. Găsim că punctele cele mai importante se află în această mișcare europeană, pentru Europa. În această mișcare pe care o dezvoltăm printr-o frumoasă colaborare cu IPS Serafim, spunem că mișcarea europeană nu este doar o piață de consum, ci este și o Europă care are nevoie de suflet și în care noi trebuie să descoperim sufletul Europei. Acesta este cel mai important dialog pe care îl avem cu Înalt Preasfinţia Sa.

Cu ce gânduri plecaţi anul acesta de la Săvineşti?

Noi suntem hotărâți definitiv să revenim și la anul, suntem bucuroși că am sosit aici și așa cum am discutat și cu cei de aici, dorim să dezvoltăm acest parteneriat și cu vizita celor din Săvinești sau din Piatra Neamț la Nurnberg. Această invitație a fost lansată în urmă cu doi ani de zile, dar ne-am lovit de această imposibilitate a plății transportului, noi putând oferi masa și cazarea gratuit. Acum vom căuta o soluție pentru a asigura și transportul tinerilor în Germania, la Nurnberg. Oricum, la anul, dorim să continuăm construcția prieteniei dintre Nurnberg și Săvinești.

Redacția Jurnal Spiritual

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.