Meşteşugurile tradiţionale româneşti

0
394

Fundaţia pentru Viitor organizează la Sânnicolau de Munte, judeţul Bihor, schimbul de tineri trilateral Meşteşuguri: purtătorii trecutului, provocările prezentului, perspectivele viitorului. Acesta are loc între 12 şi 19 aprilie 2014 şi implică 36 de tineri din România, Ungaria şi Slovenia.

Olimpiada_10Proiectul abordează trei probleme majore legate de meşteşuguri: indiferenţa tinerilor față de valorile tradiționale locale, importanța prezervării meşteşugurilor pentru a evita dispariţia multiculturalităţii europene şi posibilitatea de a exploata meşteşugurile ca surse de venit pentru a ieși din impas (şomaj, sărăcie).

Pe parcursul proiectului, participanții vor face cunoștință și vor experimenta diverse meşteşuguri și implicit se vor familiariza cu cultura locală și regională.

Vor căuta soluții pentru a salva aceste meșteșuguri de la dispariție şi pentru a le populariza în rândul tinerilor, vor căuta posibilități de a transforma aceste meserii în oportunități de afaceri, cu scopul de a asigura un nivel de trai decent pentru cei care le practică și o cale de ieșire din situația dezavantajată cu care se luptă.

De asemenea, tinerii vor participa la o zi rurală, pe parcursul căreia vor experimenta o zi tradițională a sătenilor locali: vor consuma alimente tradiționale, vor lucra în grădină sau în jurul casei, vor hrăni animalele. Scopul acestei zile este de a ajuta participanții să devină conștienți de valorile reale ale vieții.

Pe lângă acestea, participanții vor stabili un dialog intercultural cu tinerii care provin din celelalte țări; vor cunoaşte folclorul lor, obiceiurile și tradițiile, gastronomia lor și în acest fel vor elimina prejudecățile în ceea ce privește celelalte țări și vor accepta mai ușor diversitatea culturală.

Proiectul se va baza mai ales pe metode de educare non-formale, precum ateliere de lucru, brainstorminguri și conversații masa rotundă. Varietatea programului are ca punct de plecare multitudinea de meşteşuguri pe care le experimentează participanții în timpul schimbului: olărit, împletit paie, ţesut și sculptură în lemn.

Sursa: romaniapozitiva.ro

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/mestesuguri-populare/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.