Merișorul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare

0
394

merișorBeneficiile consumului de merișor

În mod tradiţional, merișorul este asociat cu masa de Crăciun şi curcanul fript. Se foloseşte în multe reţete culinare – atât sosuri, cât şi deserturi -proaspăt, uscat sau sub formă de suc. Pe lângă calităţile lui culinare, merișorul este din ce în ce mai mult recomandat de medici şi de specialiştii în medicina naturistă ca tratament preventiv pentru persoanele care suferă de infecții urinare frecvente.

Tufele de merișor, originare din solurile mocirloase bogate în turbă din America de Nord, sunt, în prezent, larg răspândite şi în Europa. Le puteţi cultiva chiar şi la dumneavoastră în grădină. Dar, trebuie să ştiţi că preferă solul umed. Tufa de merișor supravieţuieşte temperaturilor scăzute deşi îngheţul poate distruge mugurii fiind nevoie apoi de mult soare pentru ca fructele să se dezvolte.

Probleme de circulație 

Pe lângă tratarea infecțiilor, merișorul este indicat pentru persoanele care suferă de incontinenţă urinară deoarece reduce mirosul neplăcut al urinei. De asemenea, urinare, merișorul se foloseşte pentru diferite probleme de circulaţie sanguină, hepatice, gastrice şi pentru scăderea poftei de mâncare. Sucul substanţele din componenţa acestuia ajută la prevenirea cariilor şi a căderii dinţilor, acţionând asupra bacteriilor care produc placa bacteriană.

Substanţele fitochimice din componenţa merişorului, anume taninuri şi antocianine antioxidante (care ajută la îmbunătăţirea vederii pe timp de noapte), precum şi uleiul din seminţe conţin acizi graşi omega-3. De asemenea, fructele reprezintă o sursă bogată de vitamina C. Sucul natural de merișor este foarte acid şi atât de puternic încât poate deteriora smalţul dinţilor. Din acest motiv se recomandă diluarea lui înainte de a fi consumat – adeseori cu zahăr.

Merișor – Combaterea infecțiilor vezicii urinare

Merișorul acţionează în mai multe moduri asupra infecţiilor tractului urinar. În trecut, se spunea că produce acidifierea urinei, creşterea acidului hipunc, un acid care creează un mediu neprielnic dezvoltării E. coli şi altor bacterii care pot pătrunde în tractul urinar. Însă, deşi merișorul are un caracter acid, aceasta nu înseamnă că determină şi caracterul acid al urinei.

În prezent, cercetătorii îşi îndreaptă atenţia asupra altor substanţe care intră în compoziţia merișorului, în mod deosebit fructoza și antioxidanții. S-a dovedit că aceste componente previn nu numai înmulţirea bacteriilor în tractul urinar, ci şi fixarea lor pe pereţii vezicii urinare. De asemenea, conţinutul crescut în vitamina C ajută la îmbunătăţirea imunităţii organismului în lupta împotriva infecţiilor.

Merișorul – Reduce apariția infecțiilor urinare

Cercetările au dovedit că un consum crescut de suc de merişor poate contribui la reducerea apariţiei infecţiilor urinare. Se pare că se reduce şi durata simptomelor. Dar, dacă deja aţi făcut infecție urinară, cereţi sfatul medicului sau farmacistului. În această situaţie, consumaţi merişor pentru a potenţa tratamentul medicamentos, nu pentru a vă vindeca.

Beneficii sanguine

Cercetările au dovedit că sucul de merișor poate determina creşterea nivelurilor colesterolului „bun” (HDL) şi al antioxidanţilor din sânge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Cantităţile care trebuie consumate sunt destul de mari – trei pahare de suc pe zi, timp de trei luni. De asemenea, medicii sunt de părere că merișorul poate ajuta atât la ameliorarea gravităţii accidentelor vasculare cerebrale, cât şi la recuperarea după astfel de atacuri.

Cât de mult și cât de des?

Majoritatea studiilor privind prevenirea infecțiilor urinare recomandă un consum de 800 mg de merișor zilnic. Această cantitate echivalează cu 500 ml de suc de merișor nediluat, consumat de două ori pe zi. Sucul de merişor care se găseşte în supermarketuri este prea diluat pentru a fi eficient. Vă puteţi prepara singur acest suc cu ajutorul unui storcător de fructe. Sau puteţi cumpăra suc natural de la magazinele de produse naturiste.

Dacă siropul nediluat vi se pare prea acru, îl puteţi amesteca în părţi egale cu suc de afine pur, care conţine ingrediente similare. Sau puteţi amesteca porţia zilnică de suc de merişor cu o cantitate egală de suc de mere, care este dulce în mod natural.

De obicei, consumul de merișor, chiar şi în cantitate mai mare, nu este dăunător. Din nefericire, persoanele cu probleme de coagulare a sângelui şi care urmează tratament cu warfarină nu trebuie să consume merişor, nici măcar sub formă de băutură, capsule sau alte forme concentrate, deoarece poate să mărească efectul anticoagulant al warfarinei, determinând astfel sângerări severe.

De asemenea, dacă aveţi probleme cu prostata sau suferiţi de o boală gravă de rinichi, întrebaţi medicul înainte de a consuma suc de merişor. Deoarece acesta conţine oxalaţi, consumul unei cantităţi mai mari de un litru pe zi, pe o perioadă îndelungată, poate creşte riscul apariţiei calculilor renali.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Citiți despre alte plante medicinale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.