Liderii religioși europeni fac un apel pentru eliberarea femeii condamnate la moarte pentru că e creștină

0
105
Meriam IbrahimLiderii religioși europeni, reuniți marți la Bruxelles, au adoptat o declarație comună referitoare la Meriam Ibrahim, o creștină din Sudan condamnată la moarte pentru apostazie, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Agerpres.

„Facem un apel la autoritățile sudaneze responsabile și la instanțele responsabile să revoce acest verdict inuman. Cerem să o elibereze urgent pe Meriam Ibrahim. Salutăm faptul că între timp recursul a fost admis de către Curtea de Apel. Ii cerem guvernului să abroge orice dispoziții legale care penalizează sau discriminează persoanele fizice pe criterii religioase”, a declarat Barroso. El a  argumentat că libertatea de religie și credință este un drept universal. Acesta trebuie să fie protejat în toată lumea.

„Pentru a reitera angajamentul nostru puternic, Uniunea Europeană în iunie 2013 a adoptat Orientările privind libertatea de religie și credință”, a reamintit oficialul european.

Drept universal

Potrivit acestuia, bisericile și comunitățile religioase au o contribuție importantă în asigurarea respectării și promovării demnității ființei umane.

„Sunt convins că implicarea activă a bisericilor și comunităților religioase poate contribui decisiv la reflecțiile în curs privind viitorul Europei”, a adăugat Barroso, citat de site-ul Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii s-a subliniat între altele că valorile de bază ale Uniunii Europene rămân pacea, coeziunea socială, solidaritatea și justiția. Nu în ultimul rând, s-a subliniat necesitatea combaterii cu fermitate a tuturor formelor de discriminare, a extremismului și a fanatismului. Participanții au ținut un moment de reculegere pentru victimele atentatului de la 24 mai comis la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

„Recentele atacuri de aici, de la Bruxelles, demonstrează cât de gravă este situația”, a adăugat Barroso.

Teme de diacuție la reuniune 

Situația din Ucraina a constituit un alt punct al discuțiilor reuniunii liderilor religioși din UE.

„Eu cred că întâlnirea a confirmat astăzi un puternic scop comun. Noi avem nevoie de a menține și consolida Europa ca un proiect de pace. Totodată avem nevoie de solidaritate și democrație. Comunitățile religioase joacă un rol foarte important în societățile europene. Sunt sigur că, indiferent de formatul care se va decide în viitor, ne-am stabilit aici o platformă foarte importantă”, a subliniat președintele CE.

Cea de-a zecea reuniune la nivel înalt a liderilor religioși, cu tema „Viitorul Uniunii Europene”, a reunit reprezentanți ai comunităților creștină, evreiască, musulmană, hindusă, sikh și mormonă, relatează Agerpres.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.