Mere – Rol terapeutic și proprietăți – Preparate din măr – Acțiuni și recomandări – Cura de mere
„Un măr pe zi ține doctorul departe” e o zicală atât de populară încât aproape că a ajuns proverb. Mărul este un fruct extrem de accesibil. Atât de accesibil, încât, de multe ori, îi banalizăm importanța pentru sănătate. Toamna este sezonul culegerii merelor. În România se cultivă aproximativ 200 de soiuri, iar în lume există peste 10.000 de soiuri de măr. Zonele pe care se dezvoltă cel mai bine sunt cele deluroase, pe soluri fertile și nisipoase.
Arborele poate ajunge până la 10 metri, are tulpină neregulat ramificată, coroană amplă. Frunzele sunt eliptice, dispuse altern, iar florile sunt albe sau roz, foarte frumoase, o încântare să le privești primăvara. Fructul variază în dimensiuni, este globulos, are culori specifice soiului. Mie îmi plac cele golden. Ție?
Proprietățile mărului și indicațiile sale terapeutice
Pentru terapie și consum se folosesc fructele. În ele se găsesc substanțe benefice pentru organism: vitaminele A, B1, C, PP, săruri minerale și oligoelemente (calciu, cobalt, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, sulf), tanin, fructoză, maltoză, pectină, lignină, acizi grași. Coaja merelor conține de două ori mai multe vitamine B5 și C decât pulpa.
Aceste principii active conferă merelor proprietăți antiinflamatorii, laxative, depurative, tonice, stomahice, calmante, antireumatice, răcoritoare. Mărul este tonic al sistemului nervos, întăritor muscular, antiseptic gastric și intestinal, stimulent și decongestiv hepatic. El are rol în regenerarea țesuturilor, micșorează concentrația colesterolului, întărește celulele nervoase, protejează inima, elimină acidul uric.
Merele au antioxidanți ce ajută organismul să distrugă radicalii liberi. Antioxidanții prezenți în aceste fructe îmbunătățesc funcția imunitară și reduc riscul apariției infecțiilor și cancerului. Consumați mere în probleme de astenie fizică și intelectuală, surmenaj, anemie, obezitate, reumatism, gută, litiază urinară, litiază biliară, constipație, febră, bronșită, cefalee, migrenă, insomnii, maladii cardiovasculare, diabet (mai acre).
Preparate din mere
Din mere se prepară dulceață, gem, compot, sirop, suc, produse de patiserie, prăjituri, oțet și multe alte produse gustoase. Decoctul din coji de mere are efecte sedative și fluidifică secrețiile bronhiilor. Infuzia de coji este recomandată pentru cei ce suferă de insomnii, reumatism, gută. Oțetul de mere omoară bacteriile și contribuie la menținerea echilibrului acid-alcalin din organism. Merele coapte stimulează funcțiile creierului, stimulează digestia, fluidifică sângele. Ele sunt indicate pentru copii.
Merele trebuie incluse în orice dietă și ar fi bine să nu lipsească din meniul nostru săptămânal, dacă nu zilnic. O cură de mere din când în când detoxifică organismul, ne apără de boli, este bună pentru aspectul pielii și nu numai.
Te invit să citești și Prunele – Oferta generoasă a toamnei.
Mihaela Mușetescu