Melcul de fier din adâncurile Oceanului Indian

0
362
Translate in

scaly-foot-gastropod-5În adâncurile Oceanului Indian, aproape de izvoarele hidrotermale, unde apa e pur și simplu fiartă, traiește o specie cu totul specială de melc: chrysomallon squamiferum. Mediul dur în care își duce traiul a făcut ca exoscheletonul melcului, în fapt cochilia, să fie nu doar foarte dură, ci acoperită cu un strat de fier, informează Amusing Planet.

Până și corpul moale al melcului este protejat de solzi mici, dar duri, mineralizați. Este singura specie cunoscută pe pământ care folosește fierul în această manieră

Acest tip de melc a fost descoperit în 1999, la o adancime de peste 2.000 m, în centrul Oceanului Indian, chiar lângă izvoarele hidrotermale. Apa din aceste zone este bogată în sulfide și metale, pe care melcii le-au încorporat în cochiliile lor. Dacă s-ar afla lângă magneți, melcii ar fi atrași fără a se putea opune.

crysomallon-squamiferum-1n

Cochilia melcului are trei straturi, cel exterior fiind format din sulfide de fier. În cazul în care melcul este atacat, acest strat se va sparge, dar într-un fel în care va absorbi energia, rupând sau deformând și dinții pradătorului.

“Armura” melcului este atât de eficientă încât armata americană finanțează în prezent o cercetare menită să studieze mai bine această ciudațenie a naturii, sperând să ajungă să o copieze și să o utilizeze la realizarea uniformelor.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here